KULTURNI CENTAR TREBINJE: PROMOVISANA MONOGRAFIJA O GAJDOBRI AUTORA ANĐE ŠUŠIĆ


U galeriji Kulturnog centra Trebinj večeras je promovisana monografija „Gajdobra – Nasleđe i savremenost“ autora Anđe Šušić, profesora istorije.


Knjiga je koncipirana kao trilogija Hercegovina – Vojvodina – Gajdobra, a težište predstavlja „živa riječ“ preko 300 sagovornika, kao i literatura korišćena kao izvor, dokumentarna i arhivska građa, gdje dominira naučno-nostalgični pristup autora.


Recenzent knjige, profesor doktor Jovo Radoš je, govoreći o ljubavi prema zavičaju, citirao Ivu Andrića, koji je rekao da prema zavičaju svako ima neku neodređenu, nedefinisanu obavezu i dug i da je na svakome da vidi kako će i na koji način taj dug da vrati, te da je Anđa Šušić - ovom istorijskom, antropogeografskom i etnološkom studijom - na svojevrstan način odužila dug Gajdobri.


„A Gajdobra i po privrednim, prosvetnim, kulturnim, sportskim i ukupnim društvenim potencijalima - zaslužuje da ima ovakvu monografiju“, rekao je Radoš i istakao specifičnost gajdobranskog mentaliteta, hercegovačkih kolonista naseljenih u Vojvodinu, ljudi koji se odlikuju mnogim, u bližoj i daljoj okolini, primijećenim osobinama, velikim brojem doktora nauka, prvacima u mnogim sportskim disciplinama i drugim oblastima života.


Autorka Anđa Šušić, uz veliku zahvalnost svima koji su pomogli u radu na monografiji, istakla je da je knjiga sačinjena od razgovora sa ljudima i da pripada svim Gajdobranima, a njih karakteriše očuvanje porodice, poštovanje tradicije i vjera.


„Gajdobrani su uspešno prebrodili iskušanja koja su ih zadesila, a posebno ona devedesetih godina dvadesetog veka - kada je obavezno bilo pomoći srodnicima u Hercegovini, Bosni, Lici…, kada je u Gajdobri formiran štab za pomoć ratnim jedinicama na frontu.“


Umjetnički program u toku promocije izveo je poznati etno kvartet „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada.


 


 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?