BILEĆA - ZATVARA SE GRANIČNI PRELAZ DELEUŠA - VRAĆENOVIĆI IZMEĐU BIH I CRNE GORE


Granični prelaz između Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore Daleuša -  Vraćenovići  biće zatvoren, u cilju izgradnje zajedničkog na putu Bileća - Nikšić, rekao je direktor Komisije za granice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Milan Paunović.


On je naveo da je Ugovor o izgradnji tog zajedničkog prelaza potpisan a rok za izgradnju je godina.


Kako je poručio, u tom periodu bi trebalo koristiti druge prelaze, jer ih između Crne Gore i BiH ima osam.


„Integracijom dva granična prelaza u jedan zajednički na našoj teritoriji, radiće granične službe Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH). Principom jednog zaustavljanja pojednostavljujemo proceduru prelaska državne granice“, pojasnio je Paunović.


To je, smatra on, velika prednost, jer će se omogućiti brži transport, prelazak granice i pojednostaviće se procedure.


„Ukoliko u jednoj kontrolnoj kabini rade policajci dvije države, jednim zaustavljanjem, unaprjeđujemo saradnju i nosimo zajedničku odgovornost za bezbjednost granice. To je suština“, naveo je Paunović.


Vlada je na sjednici usvojila tri dokumenta iz oblasti granica.


„Crna Gora je onim što je prethodnih godina preduzela, dala doprinos unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa sa svima, ali i stabilizaciji i pridruživanju regiona u cjelini“, rekao je Paunović.


Kako je naveo, usvojen je Izvještaj o vođenju pregovora na zaključivanju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.


„Cilj je da se državljanima Crne Gore i BiH, koji žive u pograničnim područjima olakša izvršavanje svakodnevnih potreba“, kazao je Paunović.


Kako je rekao, riječ je o pograničnom području u dubini od deset kilometara, prema jednoj od graničnih linija, jedne ili druge države.


„Predviđena je mogućnost da i ostali državljani mogu izuzetno prelaziti granicu van zvanično otvorenih prelaza na 18 lokacija ako imaju opravdane razloge“, dodao je Paunović.


On je kazao da su na granici sa BiH zatvorena 44 sporedna puta, pogodna za nezakonite prelaske državne granice.


„To smo uradili i sa susjedskim državama jer smo se obavezali da ćemo zatvoriti sve lokacije koji nisu granični prelaz“, kazao je Paunović.


Prema njegovim riječima, drugi dokument, koji je danas usvojen, osnov je za vođenje pregovora na zaključivanje Sporazuma o vršenju zajedničke granične kontrole na zajedničkim graničnim prelazima.


On je kazao da očekuje da će u martu taj Sporazum biti "ispregovaran".

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?