OTVORENI PLASTENICI AGRARNOG FONDA TREBINJE


POSIJANI PRVI RASADNICI 


Sjetvom paprike i paradajza, čiji će se rasadni materijal podijeliti trebinjskom poljoprivrednicima, na lokalitetu Trebinjskog polja, Agrarni fond Trebinje je stavio u funkciju dva plastenika površine 300 metara kvadratnih.


U pitanju su rasadnici koji su u potpunosti opremljeni svim potrebnim sredstvima za proizvodnju rasadnog materijala, te sistemom za grijanje i navodnjavanje.


Sijanje rasadnog materijala obavljaju radnici Agrarnog fonda zajedno sa učenicima trećeg i četvrtog razreda Centra srednjih škola, smjer hortikulture, koji na ovaj način izvode praktičnu nastavu.


„Osim zasijavanja rasada paprike i paradajza, proizvodimo i sadnice šipka, smokve i masline, a sav taj rasad i sadnice ćemo, putem javnog poziva, podijeliti poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Trebinja koji podižu nove zasade, s tim što se paprika i paradjaz dijele u većim količinama, kako bi se u domaćinstvima koji se bave uzgojem ovog povrća stvorili viškovi za tržište, jer je naš cilj proizvodnja za tržište i plasiranje zdrave hrane, što je jedan od strateških ciljeva grada“, ističe Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je obišao novootvoreni plastenik, potvrdio je da je u pitanju izuzetno korisna investicija i zbog proizvodnje zdrave hrane, i zbog turizma koji se u Trebinju u dobroj mjeri oslanja na zdravu hranu, ali i zbog saradnje sa Centrom srednjih škola, čijim je učenicima ovdje obezbijeđeno izvođenje praktične nastave. 


„U razgovoru sa učenicima sam primijetio da su oni oduševljeni ovakvom nastavom koja im mnogo znači, ali to dugoročno mnogo znači i nama, jer su poljoprivreda, turizam i energetski sektor naše strateške grane, ali su mlade generacije u svemu tome najbitniji faktor društva o kome moramo najviše brinuti adekvatnim obrazovanjem i stvaranjem uslova za rad“, rekao je Ćurić.


On napominje da je za hercegovačkim proizvodima ogromna potražnja, naročito otvaranjem Hercegovačke kuće u Banjaluci, ali će se proizvodnja i otkup proširivati i zbog turizma, odnosno, gastro ponude, pa će s tim u vezi i Grad Trebinje povećati sredstva za poljoprivredu i Agrarni fond.


„I u ovoj godini ćemo, osim besplatnog rasada i drugog sadnog materijala, nuditi besplatnu obradu obradivog zemljišta, besplatno korištenje hladnjača, a dijeliće se i podrške za samozapoljavanje i drugu podršku u domenu poljoprivrede“, dodaje on.


Kaže da je Grad Trebinja, u cilju što veće konkurentnosti trebinjskih organskih proizvoda, subvencionisati što je više moguće njihovu proizvodnju, čime će se smanjiti i uvoz voća i povrća. 


Vrijednost repromaterijala nabavljenog za proizvodnju u ovom plasteniku, koji je neophodan da bi se zaokružio proces prizvodnje ovoga rasada i sadnice, iznosi oko 5.000 maraka, što je Agrasrni fond obezbijedio iz redovnog priliva sredstava iz budžeta Grada Trebinja.


Ulaganjem ovih sredstava u repromaterijal u Agrarnom fondu procjenjuju višestruko korisnim, jer će dobijeni rasad i sadnice koštati oko 20.000 maraka, s obzirom da je u pitanju količina od 15 do 20 hiljada sadnica rasada povrća i između 1.500 i 2.000 sadnica pomenutog voća....


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?