NIJAGARINI VODOPADI U BOJAMA SRPSKE ZASTAVE


Najpoznatiji vodopadi na svijetu na rijeci Nijagari biće osvijetljeni crveno-plavo-bijelo, bojama srpske zastave, u subotu 15. februara, na Dan državnosti Srbije.


Srpsku zastavu na vodi Nijagarinih vodopada moći će da vide svi u čijem vidokrugu bude na svakih 15 minuta od 18 časova do ponoći po lokalnom vremenu.


Taj vuzuelno, jedinstven događaj deo je centralne proslave Dana državnosti Srbije u Kanadi koja će biti održana na Trgu Nikole Tesle u gradu Nijagara Fols.


Obojeni Nijagarini vodopadi realizacija su inicijative ambasade Srbije u Kanadi, a cijela centralna proslava Dana državnosti u subotu, na Sretenje, održava se ;u organizaciji ambasade i Generalnog konzulata Srbije u Torontu i uz podršku grada Nijagara Fols i Nijagara parkova.


Na svečanosti će osim ambasadora Mihaila Papazoglua govoriti gradonačelnik Nijagara Folsa  Džim Diodati, njegovo preosveštenstvo episkop SPC u Kanadi Mitrofan i generalni konzul Vasilije Petković.


Iako je osvijetljavanje Nijagarinih vodopada počelo još 1925. godine, a svijetla novom tehnologijom unapređivana 1997. i 2016. prvi put u istoriji Kanade na ovaj način se odaje priznanje drugoj državi i njenom narodu.


Počasno osvjetljavanje Nijagarinih vodopada dešava se još samo za rođendan britanske kraljice Elizabete, a prvi put su vodopadi obojeni kraljevskom purpurnom bojom 2016. u čast njenog 90. rođendana.


Sjećanje na velikog naučnika srpskog porijekla Nikolu Teslu, Kanada njeguje na više načina uključujući i veliki spomenik okrenut ka Nijagarinim vodopadima, a otkriven 2006. godine.


Prva Teslina centrala u svijetu izgrađena je 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, a obližnji grad Hamilton prvi je korisnik Tesline naizmjenične struje.


NN/TANJUG


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?