Pješke od Mrkonjića do Trebinja: SVETOVASILIJEVSKA LITIJA za odbranu svetinja u Crnoj Gori


Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska u nedjelju, 9. februara, organizuje „Svetovasilijevsku litiju“ od Mrkonjića do Trebinja.


Molitvenim hodom od rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog do grada, Trebinjci i Hercegovci poslaće poruke podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kojoj prijeti oduzimanje vlasništva nad hramovima i imovinom po nedavno usvojenom zakonu o vjerskim zajednicama u toj zemlji.


Iz eparhije pozivaju učesnike da budu „mirni, dostojanstveni i molitveni“, kako i priliči litijama za odbranu svetinja, te da od kuće ponesu samo ikonu, koju će na litiji nositi.


„Nećemo ugoditi Bogu bakljama, skandiranjima, neredom. Time samo narušavamo mir i dostojanstvo naših litija, a samim tim činimo djelo koje nije Bogu ugodno“, poručuju iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i napominju da se u litijama moramo ponašati „isto kao kada idemo u Ostrošku svetinju - noseći molitvu, vjeru, ljubav i nadu da će Gospod uslišiti naše molitve“.


„Zato u litijama nosite ikone svoje krsne slave ili nekog drugog svetitelja kome ćemo se u toku litije moliti. Ne nosite sa sobom nikakva politička ni stranačka ni navijačka obilježja. Mržnju, provokacije i primitivizam, koji su strani pravom i istinskom narodu Božijem, ostavljamo onima koji od toga žive i koji se time hrane“, poručeno je, između ostalog, u pozivu.


Polazak litije je u 10.30 časova, dok će moleban biti služen u sabornom hramu u Trebinju u 18.00 časova.


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?