SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Uručena priznanja zaslužnim prosvjetnim radnicima


U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održana svačana akademija u okviru Svetosavskih svečanosti, koje Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje tradicionalno organizuju u slavu najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja.


Na akademiji uoči Savindana uručene su Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koje Grad Trebinja dodjeljuje prosvjetnim radnicima za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić Svetosavske nagrade uručio je posthumno – za profesora istorije Živorada Žiku Gadžu, dr ekonomskih nauka Rada Ivankovića i nastavnika tehničkog obrazovanja i informatike Krsta Markovića - te Ljubici Kolak, profesoru ekonomske grupe predmeta, Jovu Grujičiću, dugogodišnjem direktoru Doma učenika, Božu Bjelici, profesoru i direktoru Mašinske škole u Trebinju, Radenki Butuliji, profesoru predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i Miloradu Bokiću, nastavniku matematike i fizike i direktoru škole “Sveti Vasilije Ostroški”.


„Biti učitelj nastavnik ili profesor – nije nimalo lako iskušenje. Nekada i njihova strogoća, u prvom momentu, zna da zapara uši, ali se prije ili poslije ispostavi da je to bila riječ upućena našoj budućnosti.  Jer, znanje nema alternativu“, istakao je Ćurić zahvalivši nagrađenim ali i svim prosvjetarima, bivšim i sadašnjim, koji su svoj život i radni vijek nesebično posvetili djeci.


Sveti Sava nas je učio da se znanjem borimo za budućnost


Gradonačelnik je podsjetio da naš narod već osam vijekova okuplja svetosavska misao, koja nas poziva da čuvamo pravoslavnu vjeru, svoj identitet, da budemo ponosni na našu slavnu istoriju i pretke koji su stvarali budućnost generacijama iza njih.


„Danas, kad svetosavska misao bitiše jače nego ikad, moramo biti još odlučniji u onome što nam je Sveti Sava ostavio u amanat – da se sa znanjem borimo za budućnost. Znanje je najvažniji kapital našeg naroda, koji moramo da cijenimo, proširujemo i nesebično ga prenosimo na djecu, koja će već sutra biti odrasli ljudi, spremni da budu ambasadori svoje zemlje širom svijeta“, poručio je Ćurić.


Dok mi sa radošću dočekujemo praznik Svetog Save, naša braća u Crnoj Gori, napomenuo je on – moraju da se u vijeku demokratije, slobode i građanskih prava ponovo bore protiv anticivilizacijskih normi, kojima pojedinci žele našoj crkvi i narodu da uzmu ono najvrednije – svetinje.


„Zato je ovogodišnje svetosavsko predvečerje i nama u Trebinju, kolikogod bilo radosno, ujedno i mnogo teško – jer vidimo braću kako se svakodnevno kroz molebane i dostajanstvene i ponosne litije bore za svetinje...Zato im i sa ovog mjesta šaljem poruku podrške – da istraju u svojim namjerama, da svetinje ne daju i da svetosavskim znanjem, odlučnošću i mudrošću odbrane prvo obraz svojih predaka, a zatim i budućnost svojih potomaka“, istakao je Ćurić.


Sava propovijedao Boga ljubavi, slobode, ljudske neponovljivosti


U besjedi o Svetom Savi, starješina saborne crkve u Mostaru protojerej-stavrofor Radivoje Krulj osvrnuo se na Savinu žičku Besjedu u pravoj vjeri – ističuće da je ovaj tekst, napisan još prije osam vijekova, svjedočanstvo o Bogu koji je sam u sebi vječni odnos savršene ljubavi.


„Odnos ljubavi koja se nesebično izliva na posrnuli ljudski rod, gledajući uvijek, prvo i isprva, ono najbolje u nama samima, uzdižući svačiju divnu neponovljivost, razbuktavajući ono najbolje, najplemenitije i nasaosjećajnije u nama“, kazao je starješina mostarske saborne crkve.


Taj Bog koji nas uči da ljubimo jedni druge, a kojeg je ispovijedao naš arhijerej Sava, ističe Krulj - sablazan je kako mnogim teolozima drugih religija, tako nažalost često i nama samima.


„Toliko je straha od despotizma i straha od toga da ćemo, ako budemo autentični i svoji i slobodni, ako imamo svoje mišljenje i stav - tako mnogo izgubiti, da zapravo tako razmišljajući - gubimo sve“, kazao je Krulj.


Dodao je da Bog u koga vjerujemo i koga je propovijedao Sveti Sava „nije despot koji očekuje slijepu poslušnost – On je roditelj koji pušta svoju djecu da se obožavaju ljubavlju“, zbog čega kao hrišćani ne smijemo pristajati na bilo čije tiranije koje čovjeka obezličuju i svode na radnu snagu graditelja kule vavilonske, niti kao djeca Svetog Save, učestvovati u tom graditeljstvu.


„Mi, kao slobodne ličnosti i hrišćani, kao svetosavci, trebamo reći odlučno ne – jer je naš Bog, upravo onaj Bog koji gradnju takve kule ometa – miješaćuju jezike“, poručio je Krulj.


Umjetnici i školarci u slavu Svetog Save     


U bogatom kulturnoumjetničkom programu svečane akademije učestvovali su prvakinja Narodnog pozorišta Beograd Ljiljana Blagojević, solisti Opere ovog pozorišta Andrea Elena Basten i Vuk Zekić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, združeni horovi “Tribunija” i „Sveti Vasilije Ostroški” pod upravom Stojanke Gudelj, te hor Srednje muzičke škole Trebinje, pod dirigentskim vođstvom Milisava Sukonjice.


U programu su nastupili i pjevačka grupa “Nagorkinje”, recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih škola, kao i učenici Muzičke škole Trebinje.


Školska slava


Obilježavanje Svetog Save sutra počinje svetom liturgijom, od 9 časova, u trebinjskom sabornom hramu, a nastavlja se proslavom ovog praznika kao školske slave, u programu od 11 časova i 30 minuta, u Kulturnom centru Trebinje, čiji je domaćin ove godine Gimnazija “Jovan Dučić”.


RT


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?