POMEN ZA NAJMLAĐEG BORCA TREBINJSKE BRIGADE


 


Na 25. godišnjicu smrti Aleksandra Masleše, najmlađeg poginulog borca Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, služen je pomen kod njegovog spomen obilježja,  podignutog ispred stadiona malih sportova u Trebinju koji nosi ime ovoga mladog borca. 


Aleksandar koji je u vrijeme stradanja bio još maloljetan, preminuo je 16. januara 1995. godine  na Vojno medicinaskoj akademiji u Beogradu od posljedica ranjavanja na Borcima kod Кonjica.


Cvijeće će na spomenik su, osim porodice Masleša i brojnih saboraca i građana Trebinja, položili i predstavnici gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, gradske Boračke organizacije, te bivši pripadnici čuvene Bobanske čete u kojoj je mladi Aleksandar vojevao.


"Aleksandar je, iako po godinama dijete, bio već hrabar čovjek i hrabar borac, koji je svoju ljubav prema otadžbini istakao na način vrijedan svakog poštovanja, zbog čega je postao uzor mladim generacijama, jer Republiku Srpsku, koju je on stvarao - danas treba čuvati i razvijati", istakao je gradonačelnik Ćurić.


Dragan Ristić Beli, koji je jedno vrijeme vodio „Bobansku četu“ čiji je pripadnik bio i  mladi Masleša, takođe se složio da je ovo jedan od rijetkih primjera kako dijete postaje heroj, jer voli otadžbinu. 


„On je jedan od rijetkih primjera dječaka koji su napustili školske klupe da bi branio otadžbinu, priključivši se Bobanskoj četi u kojoj je vojevao u vrlo teškim bitkama, spreman da za slobodu daruje i svoj život“, podsjetio je Ristić. 


Predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga istakao je kako je Aleksandar Masleša svijetla tačka budućnosti Republike Srpske.


„On je svijetla tačka za svu trebinjsku omladinu, za djecu koja prolaze pored ovog spomenika izgrađenog u blizini centralne gradske osnovne škole, na kojoj mogu da vide kako su mladi ljudi gradili Republiku Srpsku, ali je omladina i u miru njen  najveći oslonac“, kazao je Bodiroga. 


Aleksandar Masleša je najprije teško ranjen na Borcima kod Konjica, a sa njim su od iste granate poginuli i komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, kao i oficiri Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević...


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?