POTOMCI RATNIH DOBROVOLJACA 1912-1918. ČUVAJU SRPSKU ISTORIJU


Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. iz Trebinja je u proteklom vremenu rekonstruisalo nekoliko gradskih spomenika sagrađenih u čast bitaka i učesnika Balkanskih i Prvog svjetskog rata, saopšteno je na prijemu koji se u ovom udruženju tradicionalno organizuje na pravoslavnu Novu godinu.


Kapitalno djelo koje je odrađeno jeste obnova Spomen kapele na Klobuku, sagrađene u čast 162 borca hercegovačko-crnogorskih bataljona poginulih 1915. godine u borbi sa autrougarskim jedinicama, što je urađeno uz pomoć trebinjskih gradskih vlasti, urađeno je spomen obilježje dobrovoljcima u selu Tulje kod Trebinja, a očišćena su i dovedena u red i mnoga druga spomen obilježja iz ovih ratova”, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruženja Vujadin Vuković.


On je podsjetio da je reparirana i dobrovoljačka zastava sa Solunskog fronta, koja se danas nalazi u Muzeju Hercegovine, urađeno je reprint dopunjeno izdanje monografije “Hercegovački dobrovoljci u ratovima 1912 – 1918. Srbije i Crne Gore”, a za predstojećue dvije godine je prioritetna još veća dopuna imenima i podacima u ovoj monografiji sa područja Trebinjskog sreza.


Članovi udruženja planiraju da organizuju i posjetu Srpskom groblju na Krfu, Zejtinlik, a radiće se i na što većem okupljanju potomaka srpskih dobrovoljaca u ovo Udruženje, kako bi se od zaborava sačuvao taj dio hercegovačke srpske istorije…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?