VJERU NE DAJTE NIZAŠTA! I bivši trebinjski imam podržao odbranu svetinja u Crnoj Gori


Povodom novog crnogorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Herceg Novom je i sinoć nakon molebana održana protestna litija od crkve Svetog Spasa na Toploj do hrama Svetog Arhangela Mihaila u Starom gradu, a među besjednicima pred hramom bio je i nekadašnji trebinjski imam, danas predsjednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku efendija Husein Hodžić.


Kako prenosi Radio Herceg Novi, efendija je pozdravivši skup sa  „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ okupljenima poručio - da govori u svoje lično i ime vjernika koji ga podržavaju, da pravoslavne podržava na njihovom pravednom putu i protestu, te da čuvaju vjeru i da je ne daju nizašta.


- Pitaćete se zašto sam ovdje, odgovaram da sam ovdje što me Bog vječni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji... Ovdje sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova koji reče „čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe“ a mi smo malo drugačiji međusobno i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vjere je da komšiju i brata ne smijem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem kad me god pozove“, kazao je efendija Hodžić, poručivši da su  Srbi i Crnogorci rijetki narod koji pamti dobro koje mu neko učini, neće zaboraviti i neće iznevjeriti.


Na skupu je, prenosi Radio Herceg Novi, jer se dobro mora dobrim vraćati – kazao je efendija zahvalivši „Opštini Trebinje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gospodinu Amfilohiju jer su posebno oni u vrijeme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Centra islamskog u Kumboru bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda“, više – kako je dodao - nego njegovi muslimani i legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori.


Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primjerima iz prošlosti, međusobnog suživota i tolerancije, poput slučaja muslimana Isa Mahmutovića, koji je dao otkaz odbivši da učestvuje u rušenju Njegoševe kapele na Cetinju jer – kako je kazao vlastima - u svetinju ne dira, te kovača iz Foče, pravoslavca, koji nije htio da čekić spusti na nakovanj kad bi čuo mujezina da ne bi uznemirio zvuke ezana.


- Nama i danas takvi trebaju, Iso, ovaj pošteni čovjek...- poručio je efendija Hodžić i istakao da je večeras u Herceg Novom i da pokaže da podržava pravoslavne na njihovom pravednom putu i protestu.


-Tako i treba za vjeru dati sve, a vjeru ne dati nizašto! Podsjećam na riječi patrijarha Irineja /da je crkva izuzetno raspoložena da širi dobre odnose sa muslimanima na Balkanu, posebno sa Bošnjacima/ i nadam se da ćemo razvijati povjerenje jer svi smo mi na neki način ugroženi, kao što se ovo sada nadvilo nad Srpsku pravoslavnu crkvu. Zakon o slobodi vjeroispovjesti, tako je nazvan, a ja vidim samo jednu neozbiljnu lakrdiju u samom nazivu jer ko je taj koji ima pravo da između nas vjernika i Boga određuje hoće li biti sloboda ili nesloboda. Bog je rekao sloboda i to je to!... Imovina je ovdje manje bitna, čuvajte vjeru. Biće imovine, a biće i kompromisa - kazao je efendija Hodžić.


Radio Herceg Novi

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?