PONOVO KOMPLETI ZA PČELARE POČETNIKE


Trebinjski Agrarni fond podijelio je stotinu deset kompleta košnica, odnosno, po pet pčelarskih paketa sa košnicama i satnim osnovama, za dvadeset jednog trebinjskog  pčelara početnika, a vrijednost donacije je 22.000 maraka.


“Ovo je drugi krug podjele košnica za pčelare početnik, kojih se, odmah po raspisivanju konkursa prijavilo preko 60, od koga broja je jedan dio njih otpao jer nisu ispunjavali uslove, a dvadeset onih, koje je komisija na početku odredila kao prioritetne, u dobijenim košnicama već uveliko uzgajaju pčele, tako da je ova oprema, u stvari, proširena lista zbog velikog broja zainteresovanih”, objasnio je Veselin Dutina, direktor “Agrarnog fonda”.


Na javni poziv su mogli konkurisati samo oni pčelari koji imaju od jednog do dvadeset društava, što se smatra početničkim pčelarstvom, pa je takvim pčelarima potrebna pomoć da razvijaju svoje pčelinjake, što se, kako kaže Dutina, smatra i interesom cijele lokalne zajednice, jer je med sa područja Hercegovine visokog kvaliteta i ljekovitosti.


“Zbog činjenice da se na ovaj način podstiče samozapošljavanje, ali se pruža potpora i maloj privredi, jer je trebinjski med nadaleko cijenjen i ima odličan plasma, Grad Trebinje  je, preko Agrarnog fonda, odlučio da iz lokalnog budžeta izdvoji dodatna sredstva za pčelare početnike”, dodaje on.


Podsjećajući da su u Agrarnom fondu i ranije realizovali ovakve projekte pomoći pčelarima početnicima, on je kazao da je sva oprema nabavljena od lokalnih firmi, na koji se način želi podržati i lokalna radinost.


Po pet opremljenih košnica dobili su Trebinjci Živko Kecojević i Nikola Brkić koji su na dodjeli istakli da odnedavno pčelare i da je svaki podsticaj pčelaru početniku itekako dobro došao…


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?