CRNI PETAK U ZEMLJI SELJAKA...


CRNI PETAK U ZEMLJI SELJAKA...


Preživjesmo jos jedan "crni petak". Do prije neku godinu nismo znali ni šta je "dan zaljubljenih", "noć vještica" je bila horor film, a da ju je neke učiteljica "slavila" sa djecom u školi, u najboljem slučaju bi se izvukla uz optužbe da je mordbina, a danas smo eto, dogurali i do crnog petka. Ispadaš glup i nazadan ako nisi čuo za zapadnjačke konzumerističke izmišljotine, a nenormalan ako ne želiš u njima sudjelovati.


Živimo u društvu gdje je normalno da naslovnu stranicu dobije starleta kojoj je puklo silikonsko dupe. Gdje je imperativ da budeš budalast, nemoralan, nekulturan i nastran. Danas si lud ako ne gledaš rijalitije, ako ne pratiš priglupe jutjubere koji igraju igirce ili se majmuniraju po gradu, ako si ovisan o svojoj ženi, a ne o pornografiji.


Jesu to zapadnjačke vrijednosti za koje naše društvo jos nije "sazrijelo"? Jel to ta Weberova etika kojoj se Vučic divi? Jesu to Plenkovica učili 20 godina u Briselu? Konzumerizam, hedonizam, prezderavanje, opijanje, drogiranje, promiskuitet, bejsomučno šopingiranje? Umjetno stvaranje potreba, izmišljanje vijesti, proizvodnja iluzije?


Brak postaje samo "komadic papira" i ima "rok trajanja". Ženu uvjeravaju da ne treba raditi za muškraca i djecu koji je vole, nego za poslodavca. Djete samo "ima pravo izabrati spol", pa moze biti "dječak sa vaginom ili djevojčica sa penisom". Muškarci vise po kladionicama koje niču na svakom uglu. Idite u bilo koju zemlju na zapadu. Sve sam ih prošao. To su društva nakaza, nemorala, otudjenih pojedinca, sterilnih žena, impotetntnih muškaraca i nezaustavljivog rasta islamskih migranata..


Rodjeni smo u zemlji u kojoj su se na današnji dan klale svinje, a sad nas tretiraju kao svinje pred klanje. U mom gradu je 1991. živjelo 180 000 stanovnika, danas ih nema ni 110 000. Kad iz Venezuele pobjegne 10 posto stanovništa onda je kataklizma, a kad iz Hrvatske pobjegne 10 posto stanovnika onda nikom ništa.


Kako smo u 30 godina došli od Desanke Maksimovic do Kije Kockar? Od Branka Kockice do Bake Praseta? Od Arsena Dedića do MC Stojana? Jel sad shvaćate šta znači promjena svijesti?


U zemljama seljaka, na brdovitom Balkanu, sa ovakvim zvijezdama, medijima, poltronskim novinarima, polupismenim intelektualcima i političarima kojima je korupcija u svakom udahu i izdisaju, svaki je petak crn, da crniji ne moze biti.


Goran Šarić

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?