KNJIGA O SRPSKOM KULTURNOM BLAGU, PLJAČKANOM PA RASPRODAVANOM


U Muzeju Hercegovine sinoć su trebinjskoj publici predstavljene dvije knjige o srpskom kulturnom nasljeđu: „Srpsko blago u Beču i Vukova prodaja srpskih relikvija“ autora Petra Milatovića – Ostroškog, te reprint izdanje Miroslavovog jevanđelja.


Knjiga o starim srpskim rukopisima u Beču plod je niza godina posvećenih istraživanju  bečkih biblioteka, a koje je, kako je napomenuo autor Milatović, od samog početka bilo izloženo mnogim preprekama, opstrukcijama i iznošenju neistina sa ciljem da ospore njegov istraživački rad.


Ipak, uspio je da pronađe, opiše i sistematizuje 159 starih srpskih rukopisnih knjiga, od kojih su najstarije iz 10. vijeka.


Te knjige nalazio je u evropskim bibliotekama i muzejima, jer su okupatorske vojske, koje su zaposjedale srpske zemlje u prošlosti, pljačkale srpske crkve i druge nacionalne institucije i odnosile u svoje zemlje, gdje bi ih prodavali. To se dešavalo u ratovima Austrije i Turske, tokom Prvog i Drugog svjetskog rata...


Mnoge od srpskih rukopisnih knjiga prodao je Vuk Karadžić brojnim pojedincima i institucijama u Austriji i šire. Veliki dio knjiga kasnije je prodala i Vukova kćerka Vilhelmina.


Petar Milatović je istražio i sabrao vrijednost starih srpskih knjiga koje je Vuk Stefanović Karadžić prodao, i uz korekciju u vrijednosti novca u vrijeme kada su prodavane i danas, došao do svote od preko 4 miliona evra. To opovrgava teoriju da je Vuk Karadžić u Austriji živio siromašno, kako se još i danas uči u našim školama, već naprotiv,  živio je carski – tvrdi Milatović.


Autor je nakon pronalaska starih srpskih rukopisa, uspio da ih presnimi i ponudio srpskim institucijama u matici, ali su ga njihovi predstavnici, kako tvrdi, odbili i izjavili da nisu zainteresovani. Takav stav je neshvatljiv, jer se radi o srpskim rukopisima koje danas nemaju intitucije u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.


U prvom dijelu knjige autor je obradio bečku kupoprodaju srpskih srednjevjekovnih knjiga. U drugom dijelu govori se o starim srpskim rukopisima u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, njih 159. Oni su publici sinoć predstavljeni sa po dvije fotografije, gdje su prisutni mogli vidjeti tekst i iluminacije u boji.


Treći dio govori o 350 srpskih knjiga koje su u posljednjih 300 godina štampane u Beču i koje imaju izuzetnu vrijednost za istoriju srpske književnosti.


Milatović je član Udruženja književnika Srbije, redovan član Matice Srpske, austrijskog udruženja pisaca, član Udruženja književnika Crne Gore. Autor je preko 40 knjiga na srpskom i njemačkom jeziku i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.


Drugi dio promocije posvećen je reprint izdanju Miroslavovog jevanđelja, o kome je govorio Veljko Topalović.


O ovoj izuzetnoj knjizi, jevanđelju koje je imalo zanimljivu istoriju od nastanka do danas i u srpskom narodu status relikvije, Todorović  je snimio i dokumentarni film.


Miroslavovo jevanđelje nastalo je u posljednjoj četvrtini 12. vijeka, pisano je za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Stefana Nemanje i predstavlja jedinstvenu knjigu, po raskoši, ljepoti, formatu, tekstu i raskošnoj pozlati.


Od 2005. godine, uvršteno je u Uneskov registar svjetske dokumentarne baštine, kao jedno od 120 sačuvanih pokretnih dobara u istoriji, pod nazivom „Pamćenje svijeta“. 


O predstavljenim knjigama govorio je i umirovljeni episkop Atanasije Jevtić. 


U nastavku promocije, koja je trajala preko dva i po sata, uslijedila su brojna pitanja publike - kako o ovim značajnim knjigama, tako i o trenutnom položaju srpskog naroda i posljedicama pogrešnih ideologija i tumačenja istorije srpskog naroda, koje su ostavile teške posljedice na srpski nacionalni i duhovni identitet.


U najavi promocije i o biografiji autora govorila je prof. Darka Deretić.


Organizator promocije knjiga je Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini iz Trebinja.


RADIO TREBINJE


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?