TRADICIONALNI TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA: PROMOCIJA ZDRAVOG ŽIVOTA


TRADICIONALNI TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA: PROMOCIJA ZDRAVOG ŽIVOTA


Učenici osnovnih i srednjih trebinjskih škola, njih oko 500, trčalo je u tradicionalnom, osmom po redu Trebinjskom krosu protiv dijabetesa, obilježavajući na taj način Svjetski dan borbe protiv dijebetesa. 


“Ovaj tradicionalni kros smo organizovali osmi put za redom, u saradnji sa nastavnicima trebinjskih škola i sportskim trenerima, kao i lokalnom zajednicom, od koje uvijek imamo podršku, kako bismo ukazali na potrebu fizičkih aktivnosti i zdravog načina života kojim se najbolje boriti protiv ove bolesti”, istakla je Nada Bijedić, predsjednica Udruženja dijabetičara i ostalih zaintereosvanih lica., koje je organizator trke.


Ona je istakla da, prema evidenciji Doma zdravlja, u Trebinju ima 2.580 oboljelih od dijabetesa, što je zabrinjavajuća brojka u odnosu na broj stanovnika.


“Brojka je još više zabrinjavajuća kada se zna da na jednog oboljelog ima još jedan neotkriveni slučaj, a provjerama šećera u krvi svakog 14. novembra, nažalost, otkrijemo po još desetak do 15 slučajeva”, dodaje Bijedićeva.


Ona naglašava da je ohrabrujući podatak da su, u nedavno započetoj akciji mjerenja šećera kod trebinjskih osnovaca, koja se provodi u saradnji sa osnovnim školama i lokalnoj zajednici, završili provjere u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” i kod preko 800 učenika nije otkriven nijedan slučaj dijabetesa.


Gradonačelnik Mirko Ćurić  ističe da su podržali i akciju mjerenja šećera u krvi kod osnovaca, kao i ovaj tradicionalni kros, ali i sve druge aktivnosti, upravo zbog preventivnog djelovanja. 


“Mi želimo zdravu populaciju i zdravu omladinu, ali želimo voditi računa i o onim starijim sugrađanima koji se bore sa ovom bolešću, pa ćemo uvijek podržavati ovakve akcije, ali i akcije u kojim se pomaže nabavka lijekova,m jerača šećera u krvi i drugog neophodnog materijala za bolje zdravlje oboljelih”, kazao je Ćurić.


Pobjednici ove revijalne trke su gimazijalac Slaven Govedarica, nekadašnji član Atletskog kluba “Leotar”  i učenica osmog razreda Kristijana Kušić koja se još uvijek aktivno bavi trčanjem, a oboje su, kako ističu, na kros došli da daju doprinos promociji zdravog načina života omladine, ali i da provjere svoje mogućnosti u uličnom trčanju…


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?