MAKRON POZDRAVIO PRAUNUKA VOJVODE MIŠIĆA: Saveznička ceremonija kod Trijumfalne kapije


MAKRON POZDRAVIO PRAUNUKA VOJVODE MIŠIĆA: Saveznička ceremonija kod Trijumfalne kapije


Na centralnoj proslavi Dana primirja u Parizu bilo je i više zastava Srbije, sa čijim nosiocima se pozdravio i razgovarao francuski predsednik. Jednu zastavu nosio Đorđe Stojanac, potomak slavnog vojvode


Centralna saveznička proslava Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je danas po tradiciji kod Trijumfalne kapije u Parizu. Među zastavnicima, uz mnogobrojne francuske trobojke, bile su prisutne i zastave nekoliko zemalja saveznika, među kojima i više zastava Srbije. Jednu od njih nosio je i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik Emanuel Makron.


Emanuel Makron je jutros najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de Gol Etoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa. Po lošem, kišovitom vremenu, usput ga je pozdravio veći broj okupljenih građana, od kojih su mnogi došli porodično, da obeleže ovaj dan.


Francuski predsednik je zatim položio venac pred Spomenikom neznanom junaku kod Trijumfalne kapije i simbolično obnovio Večnu vatru koja je ovde prvi put zapaljena 11. novembra 1923. godine. Makron je istovremeno odao i počast francuskim vojnicima koji su poginuli u toku proteklih godinu dana u mirovnim misijama.


novosti


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?