TREBINJE DOMAĆIN DVODNEVNE NAUČNE KONFERENCIJE


TREBINJE DOMAĆIN DVODNEVNE NAUČNE KONFERENCIJE


DRUŠTVENO TEHNOLOŠKI RAZVOJ BIH ZAOSTAJE ZA REGIONOM


Bosna i Hercegovina zaostaje i nije uhvatila priključak sa zemljama regiona kada je je u pitanju društveno-tehnološki razvoj, u čemu je potrebno da naučni radnici primijene i razmijene iskustva sa svojim kolegama iz susjednih zemalja.


Ovo je zaključeno nakon nekoliko sesija održanih na dvodnevnoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o društvenom i tehnološkom razvoju STED 2019. u Trebinju, na kojoj će 78 naučnih radnika iz 12 evropskih zemalja predstaviti svoje radove.


“Mnogo je radova na ovu temu koji će ponuditi odgovore na pitanje zbog čega BiH zaostaje na tome putu, jer naša zemlja treba pronaći svoj brži put priključenja članicama Evropske unije i njenom društvenom i tehnološkom razvoju, jer smo u Evopi među posljednjima”, kazao je Dragan Đuranovic, rektor Univerziteta za preduzetništvo i menadžment iz Banjaluke.


On je kazao da su na konferenciju prispjela 122 rada koja će dobro doći kao odgovori na pitanja makroekonomskih kretanja u društvu, u kontekstu evropskih globalnih problema siromaštva, velikih migrantskih kretanja i sveukupnog društvenog razvoja.


Irena Petrušić, dekan Fakulteta za menadžment Herceg Novi je pojasnila da je ova konferencija samo jedan korak naprijed u široj saradnji sa univerzitetima regiona.


“Mi smo proljetos i zvanično potpisali protokol o poslovno tehničkoj saradnji, sa  Fakultetom za poslovni inženjereing i  menadžment iz Banjaluke, tako da ova konferencija tu saradnju samo proširuje, a sa našeg fakulteta na temu društveno-tehnološkog razvoja izlaže 11 autora i koautora sa 8 radova”, kazala je Petrušićeva, napomenuvši da su teme njihovih radova iz domena ekonomskih i pravnih nauka, te IT tehnologije. 


Tatjana Ćitić, pomoćnik izvršnog direktora za razvoj RTV Srbije bila je jedan od predavača koja se osvrnula na činjenicu da njena medijska kuća ne odstupa mnogo od velikih svjetskih korporacija, a digitalna tehnologija je i njima donijela više izazova.


Na Konferenciji će biti predstavljeni radovi iz oblasti energetske efikasnosti, ekologije i zaštite životne sredine, informacionih tehnologija, ekonomije, prava, psihologije, tehnologije i materijala, uz prisustvo eminentnih naučnih radnika iz Austrije, Turske, Češke, Slovačke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske.


Organizator Međunarodne naučne konferencije o društvenom i tehnološkom razvoju STED 2019 je Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment u saradnji sa Tehničkim univerzitetetom Kluj-Napoca, Sjeverni univerzitetski centar u Baia Mare iz Rumunije i Fakultetom za menadžment Herceg Novi iz Crne Gore…


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?