VLADIKA ATANASIJE: Optužbe protiv "Blica" nisu stav SPC


VLADIKA ATANASIJE: Optužbe protiv "Blica" nisu stav SPC


 Episkop bački Irinej preuzeo je Patrijaršiju i vidno se lakta da bude patrijarh. On je privatizovao i sajt SPC. Napad na medije ("Blic") da vode anticrkvenu harangu nije stav SPC, to je stav dotičnog gospodina.


Ovim rečima umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) u intervju za Radio KiM komentariše zvanično saopštenje na sajtu SPC u kojem se, povodom pisanja i o neregularnostima oko smene profesora na Bogoslovskom fakultetu, napadaju dva dnevna lista - "Blic" i "Danas". On kaže da to nije zvanična osuda Srpske pravoslavne crkve.


- To nije stav SPC, to je stav dotičnog gospodina (episkopa Irineja), pa neka se on s njima raspravlja, s time nema veze Sabor arhijereja. Uglavnom, neće to proći. I ne može proći ni takva bruka da smeni vladiku Maksima - poručio je vladika u razgovoru za Radio KiM.


Vladika Atanasije podseća da u Crkvi nema vlasti, nego ima Sabora, sabornosti i dogovora, kao i "da Duh sveti deluje u Crkvi. Hristos Duhom svetim rukovodi u Crkvi, mi Duhom svetim dišemo. Otkud bi svetitelji mogli da čuju naše molitve da nije Duha svetoga".


Komentarišući proslavu 800 godina autokefalnosti SPC, episkop Atanasije rekao je da je "moglo biti i bolje, ali to je organizovao Sinod" koji, kaže mora da bude iskren, "nije pravi odraz i izraz naše jerarhije".


- Episkop bački (Irinej) nametnuo je svoj način rada - kaže vladika.


On dodaje da je proslava nastavljena u Peći, ali na nju nije došla polovina vladika SPC i da, osim mitropolita Hrizostoma, niko od članova Sinoda SPC nije prisustvovao proslavi na KiM.


- Posle su u Žiči arhijereji pokrenuli inicijativu da se održi Sabor sada jer po kanonima imaju dva Sabora, jedan prolećni, a jedan jesenji. Kod blaženopočivšeg patrijarha Pavla se to poštovalo. Ovo sada ja ne mogu da shvatim. Episkop bački Irinej preuzeo je Patrijaršiju u Beogradu. Ja sam to rekao patrijarhu (Irineju) i pisao mu, skoro da mu je preuzeo Patrijaršiju. Episkop bački se vidno lakta da bude patrijarh - ističe vladika Atansije za Radio KiM.


On je osudio nezakonito uklanjanje episkopa zapadno-američkog Maksima i profesora Marka Vilotića sa Bogoslovskog fakulteta.


- Vladika Maksim je pismen, učen i čestit čovek, ali po svaku cenu hoće da ga proteraju. Tobož nije u nekim istupima pravoslavan... Vladika Maksim je pohvala pravoslavlja.


Atanasiju zabranili dolazak na Sabor


Govoreći o stanju na KiM, on smatra da "Srbi treba da opstanu i ostanu". "Mi imamo, poslovicu "kadar biti stići i uteći i na strašnom mestu postojati". Stići kad treba, mi smo sutra svi spremni da idemo na Kosovo."


- Srbi su svedoci toga strašnoga mesta. Naslednici, nosioci i branitelji i zastupnici takve vekovne tradicije kosovskog zaveta - ističe umirovljeni episkop Atanasije u razgovoru za Radio KiM.


Ne dozvoljava ni da ja budem na Saboru


Vladika Atanasije, govoreći o episkopu bačkom i privatizaciji pres-službe SPC, izneo je činjenicu da mu se ne dozvoljava objavljivanje tekstova u "Pravoslavlju", glasilu SPC. Vladika koji je umirovljen na mestu episkopa zahumsko-hercegovačkog na sopstveni zahtev, izneo je i deo onoga što se njemu događa:


- Mogu da kažem da gospodin episkop bački (Irinej) je taj koji ne dozvoljava da ja budem na Saboru i to radi iako je odluka iz vremena patrijarha Pavla drugačija - da prisustvujem i da me pozivaju. Ne osećam se zapostavljeno - rekao je vladika Atanasije (Jevtić).


blic


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?