NIKŠIĆ: OBNOVLJENA KUĆA NARODNOG HEROJA SAVE KOVAČEVIĆA


NIKŠIĆ: OBNOVLJENA KUĆA NARODNOG HEROJA SAVE KOVAČEVIĆA


Kuću, koja je izgrađena prije više od 110 godina i koja je počela da propada, obnovilo je Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i punomoćje dr Nade Vujović Zotović iz Toronta, Blagojeve praunuke


U grahovskom selu Nudo, kraj Nikšića, svečano je otvorena restaurirana porodična kuća Blagoja Kovačevića Mizare, oca narodnog heroja Jugoslavije, Save, koji je posmrtno odlikovan i Ordenom Kutuzova SSSR-a. 


Kuću, koja je izgrađena prije više od 110 godina i koja je počela da propada, obnovilo je Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i punomoćje dr Nade Vujović Zotović iz Toronta, Blagojeve praunuke, koja je  sa oduševljenjem prihvatila ideju  o renoviranju spomen kuće Kovačevića „u cilju očuvanja pređašnjeg izgleda objekta, a u svrhu privođenja novoj namjeni – održavanju susreta i časova istorije za mlade generacije“. 


Na kući je SUBNOR, prije skoro četiri decenije, postavio i spomen-ploču na kojoj između ostalog piše da su u njoj stasale tri generacije Kovačevića, koje su „sustigle jedna drugu da u slavnoj bici na Sutjesci izginu 13. juna 1943. godine – otac Blagoje, njegovi sinovi Janko i Sava i unuk Dragan“. Pred kuće obnovljena su i slova na pomenutoj spomen-ploči, a dio autentičnog namještaja koji je zatečen prilikom renoviranja popravljen je i raspoređen po prostorijama kuće. Postavljen je i dio fotografija iz porodičnog albuma, kao i fotografije svih Blagojevih potomaka.


„Svaki građanin koji poštuje narodnooslobodilačku borbu i revoluciju trebalo bi da zna o jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih porodica, o legendarnom komandantu Savi i neustrašivom kuriru Draganu, o svjetski poznatom Nikoli koji je širio ideje komunizma na nekoliko kontinenata. Nadamo se da ćemo ovo zdanje uvrstiti u kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države u kojem će se okupljati sve generacije, a posebno mladi da ispod ove spomen-ploče, u kući ili na guvnu iznad kuće, šire ljubav, antifšizam, da uče o slavnoj istorijskoj prošlosti Crne Gore”, poručio je Slobodan Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića.


Kako je kazao nada se da će obnova kuće još više doprinijeti kulturno-istorijskom nasljeđu grahovskog kraja gdje je i spomen-kompleks na Umcu, Dakovića pećina, Spomen-crkva i obelisk na Grahovcu, spomenik sedmorici poginulih Petrovića, arboretum“,  


Mirjačić je podsjetio da je 15 godina radio u Marksističkom centru „Nikola Kovačević“ koji je Vjera Vujović, Nikolina kćerka i Savina bratanična stalno obilazila. Ona je cjelokupnu biblioteku svog oca poklonila Marksističkom centru koji je podigao bistu Nikoli Kovačeviću, koja se nalazi  ispred sadašnjeg pozorišta.


“Mojim dolaskom u UBNOR interesovao sam se za rodnu kuću Blagoja Mizare i njegovih naslednika i ispostavilo se da je kuća u vlasništvu Vjerine kćerke, Nade Vujović Zotović”, kazao je Mirjačić.


Savina bratanična je u avgustu ove godine, nažalost, preminula.  


“Članovi i prijatelji UBNORA danima su radili na uređenju dvorišta, postavljanju jarbola, sređivanju prostorija, farbanju vrata, dijela namještaja, stepenica, i sređivanju podruma uz podršku Janka, Zorana i Dragice. Vojska Crne Gore poklonila je i dopremila jarbol i zastavu. Sada nam preostaje da prikupimo rekvizite, stvari, diplome i ‘spomenice’ koji se odnose na porodicu Blagoja Kovačevića Mizare, da prostrane prostorije kuće iz 19. vijeka, a koja je gorjela dva puta, popunimo”, kazao je Mirjačić i pozvao sve one koji bi mogli u tome da im pomogli da se pridruže.


Potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore, Slobodan Simović, kazao je da za hiljadu godina svoga postojanja Crna Gora ima da zahvali svojoj izvornoj neukrotivoj duhovnoj i moralnoj snazi.  


“Ova današnja svečanost povodom obnove kuće Kovačevića predstavlja smotru snage, veličinu kulture sjećanja i žrtvovanja za druge kao najsvjetlijeg heroizma. Grahovo je kroz vjekovnu borbu bilo jedno od najznačajnijih žarišta između dva svjetska rata”, istakao je Simović.


Prema njegovim riječima preci nijesu dozvoljavali potomcima da miruju, već da čuvaju zemlju otaca.  


“Ovdje u ovoj kući rodio se i udario temelje komunističčkom pokretu Nikola Kovačević. Za velike ideale komunizma vojevao je na brojnim frontovima. Ovdje je ponikao i Sava koji je u ovoj sredini stekao prva borbena krštenja. Obnovom kuće Blagoja Kovačevića dobili smo novi kulturni sadržaj i obogatili kulturnu baštinu”, poručio je Simović


Generalni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović, podsjetio je na rat i bitke, na slavnu crnogorsku borbenu istoriju, na priču o smrti djeda i unuka, strica i sinovca.


“Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore osim osnovnih ustavnih zadataka ostaju posvećeni očuvanju najvećih državnih i antifašističkih tekovina, njegovanju tradicije i uzdizanju crnogorskih vrijednosti. Spomenici se oduvijek podižu pojedincima  i njihovim djelima, a ne bezgrešnosti. Zato neka ova kuća bude spomen kao nenametljiva potvrda našim odnosu prema njihovoj borbi, ali i mjera jednog vremena koje je vratilo Crnpj Gori ono što joj je odavno pripadalo. Njima slava i vječno pamćenje”, poručio je Filipović.


Potomak Kovačevića, Janko Ljubov, pozdravio je sve i zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji projekta, a posebno SUBNOR-u i nikšićkom UBNOR-u.


Velikom narodnom zboru u Nudolu, kome su prisustvovali brojni gosti, među kojima i Petar Perišić, borac iz ratnog stroja na Sutjesci, Ananije Simonović, koji je bio komandir pionirske čete, brigadni general Zoran Bošković i predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić, predstavnici i članovi UBNOR-a i antifašista iz više crnogorskih gradova, vojska, učenici osnovnih škola iz Nikšića, mališani iz JPU „Dragan Kovačević“, izviđači. Blagoje Đukanović je rodnoj kući Kovačevića poklonio sliku. Upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program, a nakon završetka manifestacije, u prostorijama Osnovne škole „Dragan Kovačević“ u Nudolu, poslužen je vojnički pasulj.


U slavnoj bici na Sutjesci iz porodice Kovačević učestvovalo je sedam članova, Blagoje sa sinovima Savom i Jankom, snahom Ljubicom i unucima Mitrom-Mujom, Draganom i Vjerom. Poginulo je njih četvoro.


Svetlana Mandić/vijesti.me

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?