„PODRUMI VUKOJE 1982“: ODLIČNA BERBA I JOŠ BOLJA VINA


„PODRUMI VUKOJE 1982“: ODLIČNA BERBA I JOŠ BOLJA VINA


Trebinjski „Podrumi Vukoje 1982“ su i ovogodišnju berbu obilježili izvanrednim vinima iz prethodnih godina, uz autohtona jela i masline sa sopstvenih maslinjaka, u sasvim izglednoj činjenici da će vina od ovogodišnje sirovine biti još bolja od prethodnih.


Potvrdio je to na obilježavanju Berbe 2019. u Carskim vinogradima Vukoja i direktor „Podruma Vukoje 1982“ Radovan Vukoje, koji kaže da je u posljednje dvije decenije ovogodišnji rod zasigurno među boljim.


„Ovogodišnja berba jeste manja od prošlogodišnje kada je u pitanju kvantitet, ali po kvalitetu sigurno neće zaostajati za prošlom godinom, iako je vinogradarski bila specifična i zahtjevnija, s obzirom da je u proljetnom periodu, kada je kretala vegetacija, bilo dosta kišnih dana, što je iziskivalo i višu zaštitu, ali smo imali dobro ljeto i dobru jesen koja je doprinijela vrhunskom kvalitetu“, pojasnio je Radovan Vukoje.


On kaže da Vukojama nije ni bitan kvantitet grožđa, s obzirom da proizvode vrhunska vina, napravljena samo od najboljih i najsočnijih grozdova, a takvih ove godine nije nedostajalo.


Svemu je, dodaje on, zasigurno doprinio i dobar lokalitet Carskih vinograda u Ušću kod Trebinja, gdje je odvajkada poznato da se i u težim godinama proizvede bolje grožđe, nego u ostalim trebinjskim vinogorjima.


„Više od stotinu dvadeset godina prepoznati kvalitet grožđa očigledan je i u ovim grozdovima iz ovogodišnje berbe, gdje se golim okom vidi izuzetna punoća zrna „žilavke“, a okusom i odličan slador, tako da nije bez razloga upravo ovo mjesto punih dvanaest decenija najbolji lokalitet naše prepoznatljive bijele sorte“, dodaje Vukoje.


Govoreći o „žilavki“ kao o sorti na kojoj najviše radi i porodica Vukoje, koja joj je posvetila i jednu lijepu ljetnu manifestaciju, Radovan sa ponosom ističe upravo njen mikrolokalitet u Carskim vinogradima, gdje se pravi i „žilavkino“ najekskluzivnije „Carsko vino“, koje se radi od najboljih među najboljim grozdovima.


Podsjetivši da je ovo vino jedno od najraritetnijih i najbolje ocijenjenih vina ovog regiona i Istočne Evrope, Radovan Vukoje dodaje da ni ostale vinske sorte njihovih crnih, crvenih, roze ili bijelih vina ne zaostaju mnogo za onim božanskim kapljicama koje su se sa ovog podneblja nekada izvozile samo za carski Beč.


Danas se, dodaje Radovan, ta vina izvoze i širom ostalih gradova u 14 zemalja Evope, ali su dospjela i na azijski i američki kontinent.


„Svake godine nastojimo proširiti tržište, tako da ove godine izvoz proširujemo na još dvije zemlje Sjedinjenih američkih država, ali nam je najveći eksportni partner i dalje Kina i evropske zemlje“, dodaje Radovan, naglasivši da je svaka njihova boca vina najbolji ambasador  Republike Srpske i BiH u svijetu.


Vukoje dodaju da bi voljeli da i ostali hercegovački vinari imaju uspjeha u ovoj djelatnosti  koliko i oni, naglašavajući inicijativu da svi hercegovački vinari trebaju praviti zajedničku strategiju promocije svojih autohtonih vina...


DOMAĆE SORTE KAO IZVOZNA STRATEGIJA


Radovan Vukoje smatra da bi izvozna strategija hercegovačkih vinara, ali i strategija promocije vina na sajmovima, trebala biti promocija domaćih vinskih sorti.


„U našem porfoliju najviše su, van kontinenta Evrope, eksponirani „žilavka“ i „vranac“ kao rariteti upravo sa ovog područja, jer „žilavke“ imamo samo u Hercegovini, a „vranca“ samo u južnom dijelu bivše Jugoslavije, u južnim dijelovima Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makednije, gdje bismo trebali svi zajedno raditi na promotivnoj priči o ove dvije sorte“, ističe Radovan Vukoje, podsjetivši na njihov veoma uspješnji „Salon žilavke“.


USKORO I HERCEGOVAČKI DŽIN


U kategoriji proizvodnje rakija iz destilerije Vukoje, kojih do danas ima sedam vrsta, do kraja godine je najavljena i proizvodnja prvog hercegovačkog „džina“.


„Mi svoj džin već služimo u našim ugostiteljsko-turističkim kompleksima, Vinskoj galeriji, Vili Pergoli i Vinogradarevoj kući, ali je moja želja da taj proizvod postane prepoznatljiv i na širem tržištu, pošto smo kod ovog pića, pored baze koju čini grožđe, iskoristili sve ono što ima u Hercegovini, poput ljekovitog bilja i citrusa koji se kod nas uzgajaju“, objasnio je Radovan Vukoje, dodajući da kroz turističke lance već kreće prodaja maslinovog ulja sa Vukojevih maslinjaka...


nn