SRBIJA ZA GODINU DANA IZDVOJILA ZA TREBINJE BLIZU TRI MILIONA EURA


SRBIJA ZA GODINU DANA IZDVOJILA ZA TREBINJE BLIZU TRI MILIONA EURA


Vlada Srbije je za grad Trebinje u posljednjih godinu dana izdvojila blizu tri miliona eura, od kojih su neka sredstva već uložena i projekti realizovani, neki su u realizaciji, a za neke se  radi projektna dokumentacija, ali je novac već operativan.


Ovo je zajednički zaključak amabasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, nakon sastanka u Trebinju, sa koga je poručeno da će Srbija i u budućnosti nastaviti da ulaže i podržava i Trebinje i Republiku Srpsku.


„Vrtić „Srbija“, za koji je Vlada Srbije izdvojila preko pola miliona eura, već je u funkciji, Duhovni centar Mrkonjići, za koji je Srbija donirala 400.000 eura, se već gradi, ali se planira uložiti još 900.000 KM iz budžeta Grada, kao i 800.000 od Vlade RS, što će se uložiti u ovoj i narednoj godini za prve dvije faze, dok se najvažniji i najkompleksniji projekat izgradnje takozovanog hendeka oko Starog grada radi projektna dokumentacija, a donacija Srbije je 2 miliona Eura“, precizirao je gradonačelnik Ćurić.


On je pojasnio da se, osim ovih, realizuje i projekat koji je ka Srbiji zajednički delegirao Savez opština i gradova istočne Hercegovine, a odnosi se na rekonstrukciju putne dionice od 11 kilometara, Tjentište – Foča – Šćepan Polje, za koji je Srbija izdvojila 10 miliona eura, za šta se radi projektna dokumentacija, a već sljedeće godine se, zajedno sa Vladom RS, kreće u izgradnju.


Ambasador Đorđević je potvrdio opredijeljenost Srbije da se svi započeti i odobreni projekti i završe, uz mogućnost nastavka novih, o kojim ovoga puta nije govorio, ne želeći da prejudicira neke stvari.


„MI smo napravili malu retrospektivu započetih projekata, od kojih je deo realizovan, a deo je u planu, ali nema nikakvog razloga da se i oni ne okončaju. Vi samo radite, biće toga još i Srbija je uz vas“, poručio je kratko ambasador Đorđević.


On je rekao da ga je gradonačelnik upoznao i sa novim projektima koji su spremni za ponovnu aplikaciju na nova sredstva od Srbije, ali će se, kako kaže, moći govoriti tek kada se završe oni koji su započeti...


nn