IZLOŽBE O STRADANJU SRPSKOG NARODA


IZLOŽBE O STRADANJU SRPSKOG NARODA


Povodom 28 godina od početka ratnih dejstava na području našeg grada, u trebinjskom Kulturnom centru danas su otvorene dvije izložbe: „Opomena o stradanju Srba od 1991. do 1995.“ Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, čiji je organizator Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, i „Sveti novomučenici jasenovački i svjetlost vaskrsenja“ sestrinstva manastira Svetog Jovana krstitelja iz Jasenovca, u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.


Koautor izložbe fotografija „Opomena o stradanju Srba od 1991. do 1995.“ Predrag Lozo kaže da je potpuno razumljivo da je patnja naših bližnjih, očeva, majki sestara nama mnogo bliža nego patnja nepoznatih ljudi. Tek preko patnje sopstvenog naroda mi možemo razumjeti patnju i drugih – kaže on.


„Nas su nastojali da ubijede a nastoje i danas –da su sve žrtve jednake osim srpskih. Drugim riječima, žele nas ubijediti da su neke žrtve 'jednakije' od drugih. Naš odgovor na tako nešto mora biti pamćenje koje je opterećeno svojevrsnom traumom - generacijskom traumom zločina nad Srbima, koje nije vezano samo za devedesete godine već govori o kontinuitetima zločinačkog nauma i ideje da nestanu Srbi na ovim prostorima“, objašnjava Lozo i dodaje da izložba koju je napravio je teška i opterećujuća sa eksplicitnim fotografijama, ali da je to naš odgovor da se trgnemo iz letargije i da prestajemo prećutkivati ono što se prećutati ne smije.


Ispred Crkvene opštine Trebinje prisutnima se obratio otac Nikola Janković, koji je naglasio da su monahinje koje su naslikale ikone ili slike „Sveti novomučenici jasenovački i svjetlost vaskrsenja“ dugo tražile izraz kojim se može oslikati stradanje našeg naroda.


„A veliko stradanje zahtjeva da više generacija zajednički dođe do tog izraza. I taj hrišćanski izraz je, ustvari, izraz naše vjere a naša vjera je u krstu i vaskrsenju. Monahinje su išle iz manastira do humki koje su vrlo blizu i svaki dan ih kadile, molile se i kroz molitvu došle do ovih predivnih ikona na kojima se svedoči vjera u vaskrsenje, u život.  I te ikone povezuju ono što se desilo, to jezivo, stravično stradanje, ne samo Srba. Vidjećete tu i Rome koji su stradali. Te ikone i te slike nas podstiču da vidimo Hrista koji daje smisao žrtvu. Bez Hrista nema smisla žrtve, bez njega  mi ne možemo oprostiti neprijatelju i čuvati sebe od zla“, kazao je otac Janković.


Izložba „Sveti novomučenici jasenovački i svjetlost vaskrsenja“ je prije Trebinja prikazana u Prebilovcima a uskoro će biti otvorena i u Mostaru i drugim gradovima naše zemlje.


Prema riječima Nikole Jankovića, ova izložba bi trebala u skorijoj budućnosti biti prikazana i u Londonu.


RT