"EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019" U PETAK I U TREBINJU


"EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019" U PETAK I U TREBINJU


"Let's STEAM! Stvarajmo nove prilike" slogan je ovogodišnje "Evropske noći istraživača 2019", koja će istovremeno biti organizovana u petak s početkom u 17 časova u devet gradova u BiH.


Osim u Banjaluci i Sarajevu, osma najzabavnija manifestacija koja promoviše nauku i istraživački rad biće održana u Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Konjicu, Brčkom i Trebinju, a okupiće oko 250 učesnika.


Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke, koja je ovogodišnji generalni sponzor ove manifestacije, rekao je da je MF banka prepoznala da "Evropska noć istraživača" šalje pozitivnu poruku ljudima koji žele da se bave naukom.


"'Noć istraživača' već ima tradiciju i okuplja prije svega mlade ljude koji predstavljaju budućnost, ali i ljude koji imaju želju da saznaju nešto novo. Izuzetno je važna za popularizaciju nauke pred širom javnošću, a posebno pred djecom i mladima", rekao je Luburić.


Vladimir Risojević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, rekao je da se svijet nalazi u veoma interesantnom vremenu punom brzih promjena.


"Mi na Elektrotehničkom fakultetu podržavamo 'Noć istraživača', a ove godine ćemo na manifestaciji da pričamo o robotici, vještačkoj inteligenciji, internetu stvari, umrežavanju senzora i pametnih uređaja", kazao je Risojević.


Marija Šobot-Babić, koordinatorka manifestacije u Banjaluci, rekla je da će imati oko 150 aktivnosti, oko 250 učesnika i 130 takmičenja srednjih škola.


"U Banjaluci će manifestacija biti održana na nekoliko lokacija, a to su Dom omladine, Muzej RS, Muzej savremene umjetnosti, Narodna i univerzitetska biblioteka, Dječije pozorište, 'Robokids', kao i u prostorijama Tehničke škole", objasnila je Šobot-Babićeva.


nn


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?