AGRARNI FOND: KOMPLETI ZA PČELARE POČETNIKE


AGRARNI FOND: KOMPLETI ZA PČELARE POČETNIKE


Trebinjski Agrarni fond podijelio je stotinu košnica, odnosno, po pet pčelarskih paketa sa košnicama i satnim osnovama, za dvadeset trebinjskih pčelara početnika, za šta je iz gradskog budžeta, planiranog za 2019. godinu, izdvojeno 10.500 maraka. 


“Na javni poziv su mogli konkurisati samo oni pčelari koji imaju od jednog do dvadeset društava, što se smatra početničkim pčelarstvom, pa je takvim pčelarima potrebna pomoć da razvijaju svoje pčelinjake”, kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.


Podsjećajući da su u Agrarnom fondu i ranije realizovali ovakve projekte pomoći pčelarima početnicima, on je kazao da je sva oprema nabavljena od lokalnih firmi, na koji se način želi podržati i lokalna radinost-


U pitanju je komplet košnica, koja podrazumijeva ram, dvije kocke, poklopac, hranilicu i podnjaču, što je, prema riječima Obrada Ninkovića, predsjednika Pčelarskog udruženja “Leotar”, sa kojim se od ranije realizuje ovaj program, dobar podsticaj mladim pčelarima.


“Mi smo za mlade pčelare iz našeg udruženja obezbjeđivali i besplatnu edukaciju u pčelarenju, kako bi naučili ljude da se na što bolji i kvalitetniji način bave pčelarstovom, a ova oprema će im itekako dobro doći, na čemu smo zahvalni i Agrarnom fondu i Gradskoj upravi”, rekao je Ninković.


I sami pčelari početnici su saglasni oko toga da će imati veliku korist od novih košnica.


“Ne radimo ni supruga, ni ja, sin nam je na fakultetu, a ovo je prva donacija koju smo u životu dobili, pa onda možete zamisliti koliko će mi sve ovo značiti I koliko smo zahvalni na pomoći”, rekao je kratko pčelar početnik Željko Ninković iz trebinjskog sela Necvijeće.


Sa njim su se složili i ostali pčelari, zahvalni na donaciji


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?