KATEGORIZACIJA TURISTIČKIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA


KATEGORIZACIJA TURISTIČKIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA


Vlasnici registrovanih turističkih smještajnih kapaciteta sa područja Trebinja po prvi put su dobili standardne ploče za kategorizaciju apartmana, soba za odmor i kuća za iznajmljivanje.


Prve ploče sa kategorizacijom dobili su u Gradskoj upravi Trebinja vlasnici petnaestak objekata, ali se uskoro očekuju nove kategorizacije i prijavljivanja smještajnih kapaciteta njihovih vlasnika, jer na taj način stiču bolje uslove za tržišno poslovanje.


„Кategorizacija s jedne strane doprinosi sređivanju odnosa u ovoj oblasti, što je prvi korak, a sa druge strane se na ovaj način pokreće proces u kome se smanjuje nelojalna konkurencija između onih koji su kategorisali svoje objekte i onih koji nisu“, naveo je prilikom dodjele kategorizacija Radenko Drašković, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Trebinja.


On je podsjetio da su, upravo zahvaljujući promociji i valorizaciji turističkih objekata i smještajnih kapaciteta, prihodi u oblasti ugostiteljstva u posljednjih pet godina znatno porasli, te da je dobit u hotelijerstvu oko 32 odsto.


„Ima dovoljno tržišta i novca, pa će i ovaj postupak koji je pokrenut za kategorizaciju urediti uslove i stvoriti bolju turističku sliku grada Trebinja kao prijestonice turizma u cijeloj regiji“, dodao je Drašković.


Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja ističe da je nakon primjene zakona o turizmu od prošle godine evidentan porast registrovanih apartmana u Trebinju, te da je registrovano oko 80 apartmana.


On dodaje da je turistička organizacija uradila i mini vodič kako evidentirati smještaj, a sve informacije o tome se mogu dobiti u Turističkom informativniom centru, te da je paušalni iznos po krevetu na godišnjem nivou 30 maraka.


Za vlasnike smještajnih kapaciteta ovaj iznos nije previsok, a, kako navode, zauzvat dobijaju mnogo više, podsticaje i valorizaciju svojih objekata…


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?