PARLAMENTARCI I GRANIČNA POLICIJA TRAŽE RJEŠENJA O MIGRANSTSKOJ KRIZI


PARLAMENTARCI I GRANIČNA POLICIJA TRAŽE RJEŠENJA  O MIGRANSTSKOJ KRIZI 


U Bosni i Hercegovini se što prije mora rješavati problem nedostatka ljudstva i neophodnih sredstava za zaštitu granica od migranata koji su sve brojniji i odavno predstvaljaju veliki problem, zaključeno je u Trebinju, nakon zajedničkog sastanka bh parlamentaraci i predstavnika Graničene policije BiH, koji su posjetili Zajednički centar za policijsku saradnju BiH, Crne Gore i Srbije.


Iako su, prema riječima direktora Granične policije BiH Zorana Galića, brojke od oko 13.680 migranata koji su ušli u BiH i njih 8.600 čiji je ulazak odvratila policija, što je na prošlogodišnjem nivou, problem se usložnjava, jer se može očekivati njih još više, ali BiH ni sada nema dovoljno kapaciteta dab o dogovorili na ovaj globalni izazov.


“Pokušavamo u hodu riješiti ovu problematiku i uvjeriti određene subjekte, ovlastiti Vijeće ministara i sve releventne subjekte, da podrže činjenicu da je Graničnoj policiji potrebno više materijalno – tehničkih resursa i više ljudstva, koje je temeljni faktor u ovim poslovima i zadacima”, rekao je Galić.


On je, međutim, objasnio da, i pored dobre volje Vijeća ministara da odobre primanje novih 160 službenika u redove Granične policije, ali je potrebno najprije izvršiti selekciju, nakon koje slijede desetine žalbi, a sve ovo uzima dragocjeno vijeme i usložnjava situaciju, dok sa druge strane jedan broj ljudstva odlazi i u penziju.


Lazar Prodanović, iz Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, naglasio je da se jeophodno jačati kapacitete i u ljudstvu i u tehnici, ali je potrebno izmijeniti i Zakon o azilu i učiniti sve kako bi pravosudne institucije radile u punom kapacacitetu, kako bi se migrantska kriza bolje riješila.


Parlamentarac Jasmin Emrić, koji dolazi iz Unsko sanskog kantona, istakao je da nakon kontinuiranog trajanja od godinu ipo, u ovom kantonu migrantska kriza dostiže svoj maksimum i da je dalevo veći broj migranata u ovom dijelu BiH ove godine u odnosu na prošlu.


On je nakon sastanka sugerisao da se, nakon jedne sjednice Parlamenta, organizuje ponovo nova, tematska sjednica, koja bi dala upute kako da se riješi migrantska kriza i njome konačnom počne upravljati, te da bolja saradnja između BiH, Srbije i Crne Gore u tome može dati itekako dobre rezultate…


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?