KONCERT MLADOG TREBINJSKOG GITARISTE NIKOLE JELAČIĆA: NAJVIŠE TREME U RODNOM GRADU


KONCERT MLADOG TREBINJSKOG GITARISTE NIKOLE JELAČIĆA: NAJVIŠE TREME U RODNOM GRADU


Mladi trebinjski gitarista Nikola Jelačić, koji živi i obrazuje se u Beogradu, održao je sinoć u Galeriji Muzeja Hercegovine u svom rodnom gradu solistički koncert klasične gitare, izazavši oduševljenje prisutne publike.


„Bio je vrlo raznovstan program, sa kompozicijama iz epoha baroka, romantizma, moderne muzike, jer sam se potrudio da sačinim takav program u kome će svi moći da uživaju i da svako od prisutnih pronađe ono što mu se dopada“, rekao je nakon koncerta mladi Jelaćić koji ove godine upisuje završnu godinu Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora klasične gitare Aleksandra Hadži Đorđevića.


Ovaj mladi gitarista koji mnogo obećava, završio je prethodno i Osnovnu muzički školu u Trebinju, u klasi profesorice Danice Kurtović, a zatim u Beogradu Srednju muzičku školu „Josip Slavenski“, u klasama profesora Dalibora Naumovića i Slobodana Milivojevića, ali mu je, kako kaže, u njegovom gradu najmilije muzicirati, ali i možda sa najvišom tremom.


„Dodatna je odgovornost kada koncert imate u svome gradu i vjerujte da mi je veći pritisak nego na koncertima u mnogo većim sredinama,  jer su tu svi ljudi koje poznajem i volim, koji su mi dragi i jednostavno ne želim da ih razočaram, tu je moja familija i profesori, tu je bila moja profesorica Danica Kurtović zahvaljujući kojoj sam upisao i srednju muzičku školu u Beogradu, tako da sam se trudio da za sve njih sviram najbolje što znam“, kazao je Jelačić.


Želja mu je, kako dodaje na kraju, da u rodnom gradu produbi put ka klasičnoj gitari, svjestan da je ovo mala sredina, ali i sredina sa mentalitetom koji voli i cijenu umjetnost, a ako bi se stvorili uslovi, nakon završenih osnovnih i master studija – vratio bi se u rodni grad.


Nikola Jelačić je do sada osvojio i brojne nagrade, od kojih se ističu prva nagrada i zvanje lauerata na republičkom takmičenju 2016. Godine u Srbiji, prva nagrada na Naisus festivalu u Nišu 2015. godine i druga nagrada na Vojvođanskom festivalu u Novom Sadu 2016. godine. 


Pored takmičarskih aktivnosti, bio je aktivan kao izvođač na koncertima kamernih ansambla, orkestra i hora, a tokom školovanja se usavršavao kod istaknutih svjetskih gitarista i pedagoga među kojima su  Zoran Dukić, Кostas Кociolis, Srđan Tošić, Vera Ogrizović i mnogi drugi...


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?