PREMIJER VIŠKOVIĆ OTVORIO 144. NEVESINJSKU OLIMPIJADU


PREMIJER VIŠKOVIĆ OTVORIO 144. NEVESINJSKU OLIMPIJADU


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je večeras 144. Nevesinjsku olimpijadu, najveću sportsko-kulturnu manifestaciju istočne Hercegovine. Tokom programa svečanog otvaranja na Trgu slobode Višković je rekao da Republika Srpska pamti i Nevesinjsku brigadu i ratne Mitrovdane kada je odbranjena sveta srpska zemlja, a sada u miru želi da podrži čuvanje tradicije, vjere i identiteta.


– Vlada RS će podržati ovu i sve naredne Nevesinjske olimpijade i ova tradicija treba da traje vječno – rekao je Višković.


Podpredsjednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević čestitao je organizatorima na dobro pripremljenoj manifestaciji naglašavajući da se Nevesinjskom olimpijadom čuva tradicija i istorija srpskog naroda.


– Narod koji nema istoriju i stidi se svoje prošlosti, ne može imati ni sadašnjost ni budućnost – rekao je Milićević.


On je naglasio da Srbija pridaje poseban značaj odnosima sa Republikom Srpskom.


– Nas vezuje naša istorija, jezička, vjerska i nacionalna pripadnost, ali i bratsko prijateljstvo –istakao je Milićević.


Načelnik opštine Milenko Avdalović istakao je da je Nevesinjska olimpijada najstarija manifestacija u Republici Srpskoj i da iz godine u godinu ima sve više učesnika. On je dodao da je Nevesinje srećno i ponosno što olimpijadu podržava Vlada RS, što je kandidovana za UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i što se približava velikom jubileju - 150 godina postojanja.


U kulturno zabavnom programu učestvovale su gangaške grupe KUD-a „Nevesinje“ i „Nevesinjska puška“ i etno grupe „Sveti Dimitrije i Simonida“. Publiku je zabavio humorista Milan Pavlović. Uz strune gusala zapjevao je Miloš Parović.


Svečani ambijent na Trgu slobode upotpunio je vatromet.


Centralni događaj Nevesinjske olimpijade biće održan sutra na Bratačkom lugu kod Nevesinja. Najviše pažnje privlače tri galoperske trke, ali interesovanje vlada i za tradicionalne i viteške discipline.


Centralni događaj su konjske trke koje svake godine privuku veliki broj posjetilaca. Uz trke na Bratačkom lugu, cijeli dan se smjenjuju viteške igre.


Organizator manifestacije je opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada RS.


nevradio

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?