SAVREMENA LIKOVNA SCENA SRBIJE PREDSTAVLJENA TREBINJSKOJ PUBLICI


SAVREMENA LIKOVNA SCENA SRBIJE PREDSTAVLJENA TREBINJSKOJ PUBLICI


U galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena „Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije“.


Ljiljana Mićović, slikar iz Beograda i član Upravnog odbora ULUS-a, napominje da se jedna od najstarijih izložbenih manifestacija u Srbiji ove godine održava u svjetlu dva jubileja – devedeset godina od prve „Prolećne izložbe“ i sto godina Udruženja likovnih umetnika Srbije.


Galerijski prostor trebinjskog muzeja, dodaje ona, nedovoljan je da bi se u njemu predstavili svi radovi, zbog čega je „Prolećna izložba“ za gostovanje u našem gradu svedena na izbor koji reprezentuje različita umjetnička promišljanja i koncepcije.


Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kazala je da već treću godinu ova ustanova „Prolećnom izložbom ULUS-a“ trebinjskoj publici predstavlja savremenu likovnu scenu Srbije.


„Smatramo da je to vrlo značajno i za našu savremenu likovnu scenu – jer je ovo prilika da se i naši umjetnici, a naročito jer Trebinje ima i svoju likovnu akademiju – upoznaju sa dostignućima u umjetničkoj produkciji Srbije“, ističe Grujićeva.


Za izložbu je ove godine svoje radove prijavilo više od 170 umjetnika, a njena posebnost su nagrade koje se po tradiciji dodjeljuju za najbolje radove u četiri likovna medija.


Nagrada za slikarstvo „Zlatna paleta“ ove godine pripala je Ervinu Ćatoviću, za skulpturu „Zlatno dleto“ Vukašinu Miloviću, nagrada za grafiku „Zlatna igla“ Lidiji Atanasijević, a za proširene medije Radomiru Kneževiću.


Već tradicionalna „Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije“ dio je programa Trebinjskog kulturnog ljeta.


rt

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?