EVROPSKA UNIJA OBEZBIJEDILA BESPOVRATNA SREDSTVA PODRŠKE PRERAĐIVAČIMA U AGRARU


EVROPSKA UNIJA OBEZBIJEDILA BESPOVRATNA SREDSTVA PODRŠKE PRERAĐIVAČIMA U AGRARU


U organizaciji Agrarnog fonda i Odjeljenja za privredu Grada Trebinja danas je u Poslovnom inkubatoru održana prezentacija novog javnog poziva za dodjelu bespovratnih investicionih sredstava Evropske unije prerađivačima u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.


Kroz projekat „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business“ obezbijeđeni su grantovi za razvoj prerađivačkih kapaciteta i marketing proizvoda, a oblasti koje pokriva projekat su prerada voća i povrća, ljekovitog bilja, maslinarstvo i vinogradarstvo, kao i prerada mlijeka i mesa.


Ukupna raspoloživa sredstva iznose do 2,550.000 KM, a bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 145.000 KM do 290.000 KM, bez PDV-a.


Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito, a isključivo novčano, sufinansiranje u iznosu od minimalno 50% ukupnog iznosa predložene investicije, pri čemu će ostalih 50% biti obezbijeđeno kroz ovu mjeru podrške.


„Mi već imamo preduzetnike u agraru koji se uspješno bave preradom, a ovo je svakako prilika da se oni osnaže, kao i da dobijemo neke nove prerađivače. Hercegovina je nadaleko poznata po proizvodnji zdrave hrane, ali je neophodno povećavati kapacitete, ne samo u proizvodnji nego i u preradi“, kazao je Veselin Dutina direktor Agrarnog fonda grada Trebinja.


Projekat finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a zajednički ga implementiraju njemačka organizacija GIZ, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).


Javni poziv za dodjelu investicionih grant sredstava je objavljen 29. jula, a detaljnije informacije mogu se preuzeti na stranici projekta.


rt

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?