MINISTAR TRNINIĆ I GRADONAČELNIK ĆURIĆ : HERCEGOVINA INFRASTRUKTURNO NE SMIJE BITI ZAPOSTAVLJENA


MINISTAR TRNINIĆ I GRADONAČELNIK ĆURIĆ : HERCEGOVINA INFRASTRUKTURNO NE SMIJE BITI ZAPOSTAVLJENA


Hercegovina i Trebinje kao centar ove regije nisu, niti smiju biti zapostavljeni u odnosu na druge krajeve Republike Srpske, kada je u pitanju putna i uopšte komunikaciona infrastruktura, jer će se vrlo skoro, tamo gdje je to najneophodnije, početi sa rekonstrukcijom putne mreže.


Ovo je glavni zaključak koji su ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Neđo Trninić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić iznijeli nakon zajedničkog sastanka u Gradskoj upravi Trebinja.


„Vrlo skoro ćemo započeti rekonstrukciju puta Trebinje – Ljubinje, vrijednosti oko 12,5 miliona maraka, gdje ćemo relativno brzo započeti prvu fazu, najkasnije iduće godine, za koju se planira izdvojiti 6,5 miliona i to ćemo raditi na način da ne govorimo o kilometrima u zbiru, nego ćemo duž cijelog magistralnog pravca, do entitetske granice, raditi tamo gdje je potrebno, s tim što ćemo na pojedinim mjestima raditi i proširenje, sa uvođenjem i treće trake tamo gdje je neophodno, na pojedinim krivinama i usponima“, precizirao je ministar Trninić, saglasivši se da je neophodno rekonstruisati i put Ljubinje – Stolac, ali će se rekonstrukcija raditi samo do granice sa Federacijom BiH.


On je potvrdio da su za rekonstrukciju puteva Nevesinje – Berković i Nevesinje – Mostar dolazile različite inicijative o tome šta bi trebalo prioritetnije da se radi, naglasivši da nije moguće preusmjeriti sredstva koja obezbjeđuje Vlada RS za revitalizaciju puta od Nevesinja ka Berkvoićima za put prema Mostaru, što su Nevesinjci tražili.


„ Od projekta revitalizacije puta Nevesinje – Berkovići mi ne možemo odustati, niti prebacivati dio sredstava na druge projekte, jer ga moramo realizovati shodno ugovorima koje smo potpisali, a u pitanju je koji je vezan određenim ugovorima i sa holanadskom vladom“, kazao je Trninić, dodavši da Vlada ne odustaje ni od rekonstrukcije puta Nevesinje – Mostar.


Ministar je napomenuo i da će se rekonstruisati i put od Gacka do Foče, gdje će pomoći Republika Srbija, te od Foče do Šćepan Polja, gdje je urađena kompletna dokumentacija, a radi se na eksproprijaciji zemljišta i obezbjeđenju sredstava, dok bi se sami radovi mogli realizovati preko Evropske banke, sa preko 70 miliona eura, ali je potrebno riješiti problem nepostojanja međudržavnog sporazuma sa Crnom Gorom oko izgradnje novog mosta.


U samom gradu Trebinju će se nastaviti radovi na dvije obilaznice - istočne i zapadne, o kojim gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da idu planiranom dinamikom.


„Istočna obilaznica je, zbog širenja grada, sada u stvari gradska saobraćajnica koja je u prethodnoj godini završena, ali će se graditi velika Istočna oblaznica čiji je plan u nadležnom ministarstvu već prezentovan i u kome su dio dio obaveza za radova na mostu preuzele „Hidroelektrane na Trebišnjici“ i u narednom se periodu učekuje zaključenje ugovora“, kazao je Ćurić.


On je napomenuo da Zapadna obilaznica ide iz pravca Dubrovnika prema Gradu sunca i za nju je izdvojen dio sredstava, a u narednom periodu se očekuje i nastavak od Grada sunca prema Mostaru.


Ćurić je pozdravio sve dobre infrastrukturne projekte koji Trebinje povezuju prema Višegradu i dalje ka Srbiji, zatim prema Ljubinju i Federaciji BiH, kao i prema drugim susjednim gradovima i regijama...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?