VLADIKA GRIGORIJE: JOŠ UVIJEK SANJAM KAKO JE U HERCEGOVINI


Episkop dizeldorfski i njemački Grigorije, koga u Hercegovini i danas nazivaju hercegovačkim vladikom, priznao je nakon službe u Petropavlovom manastiru u Trebinju,  da mu nedostaje njegova nekadašnja eparhija i parohijani, ali ne još u velikoj mjeri.


„Mislim da je još nemoguće da mi mnogo nedostaje, jer ja još uvijek sanjam kao da sam u Hercegovini i još uvijek razgovaram sa ljudima iz ovoga kraja, neprestano, i preko telefona. Pratim sve što se događa u Hercegovini i molim se za Hercegovinu, jer je to moj život“, kazao je vladika Grigorije, koji je u Petopavlovom manastiru služio svetu arhijerejsku liturgiju zajedno sa vladikom Atanasijem i sveštenstvom.


Kaže da je i u Dizeldorfu lijepo kao u Hercegovini, iako je tamo više šume, a manje kamena, ali ipak u Trebinju osjeća toplinu doma. 


„Moj utisak je da sam ovdje uvijek kod kuće, ovo sunce je moje sunce, a ova zemlja je moja zemlja, ovaj narod je moj narod i ja sam dio ovoga naroda. Naravno, primjećujem neke dobre stvari u Trebinju, primjećujem i neke loše stvari, kao i prije, ali se sad manje sekiram za loše stvari, jer nemam odgovor“, kazao je vladika Grigorije.


On je napomenuo da divan dan i divan sabor, kakva je proslava Svetog Petra i Pavla u Petropavlovom manastiru kod Trebinja, uvijek donose veliku radost u srcu.


„Ja mislim da je ovo najdublja naša kultura i naše najdublje utemeljenje, a na tome temelju bi trebalo da zidamo mnoge važne stvari koje se odnose na savremeni život“, rekao je na kraju vladika Grigorije, čestitavši sestrinstvu manastira i svom vjernom hercegovačkom narodu ovaj praznik.


Svetog Petra i Pavla su čestitali i iguman tvrdoški otac Sava i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić...


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?