OBILJEŽEN DAN BORCA


OBILJEŽEN DAN BORCA 


Delegacije Grada Trebinja, trebinjskog SUBNOR-a i Socijalističke partije iz našeg grada,  položile su cvijeće na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945. u  Trebinju, obilježavajući na taj način 4. juli, Dan borca. 


Rajko Ćapin, predsjednik trebinjskog SUBNOR-a, kaže da je značaj ovog datuma višestruk, jer podsjeća na brojne žrtve koje su Trebinjci podnijeli u četvorogodišnjoj borbi protiv fašizma, ali podsjeća i na činjenicu da su se i ovi krajevi tada pridružili naprednim zemljama svijeta u slobodarskim idejama.


“Trebamo poštovati sve žrtve, bez obzira iz kojih ratova one poticale, jer su naši narodi učestvovali u svim oslobodilačkim ratovima, a na nama je da ih se sjećamo i sa ponosom pominjemo”, rekao je Ćapin.


On je ovom prilikom podsjetio da je Trebinje imalo 819 poginulih boraca i 874 civilnih žrtava fašističkog terora, a među poginulim borcima su njih 465 bili učesnici oslobodilačkog pokreta od 1941. godine i 13 narodnih heroja.


Među okupljenim na Spomeniku u Trebinju bio je i Slobodan Benderać, čijih je pet stričeva, mladića do 35 godina života položilo svoje živote u odbrani otadžbine u Drugom svjetskom ratu.


“Ja sam odrastao na tekovinama antifašizma, ali i u pričama koje sam o njima i njihovoj borbi slušao od svojih starijih ukućana, a na taj način smo se međusobno i tješili, znajući da njihove žrtve nisu bile uzaludne”, kazao je Benderać, ponosan, kako kaže, na sve velike bitke i ofanzive Drugog svjetskog rata u kojim su učestvovali njegovi saplemenici.


On dodaje da je obaveza svih naraštaja da upoznaju svoje potomke i sve mlade generacije sa svim stratištima srpskog naroda, u svim ratovima, zajedno sa posljednjim Odrbrambeno otadžbinskim ratom, u kome su, dodaje sa ponosom Slobodan, učestvovali i njegovi Benderaći…


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?