TREBINJE PRIMJER DOBRE PRAKSE IPA PROJEKATA


TREBINJE PRIMJER DOBRE PRAKSE IPA PROJEKATA


Grad Trebinje je u lokalnoj kasi planirao budžetska sredstva za podršku prekograničnih  projekata koji će se u budućnosti realizovati sa crnogorskim partnerima, ali i za projekte unutar zemlje, što je uradila malo koja lokalna zajednica u Republici Srpskoj.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je na promociji IPA programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, koju su u Trebinju organizovali direkcija i kancelarija za evropske integracije, potvrdio da takvu praksu primjenjuju već nekolike godine i da je urodila itekako dobrim plodovima.


“Zato ne dolazimo u situaciju da imamo šansu realizovati projekte u kojim su potrebna određena lokalna sredstva, a mi ih u tom trenutku nemamo planirane u budžetu, tako da ovakvu praksu preporučujemo i drugima, tim prije što je dobar dio predviđenih sredstava IPA fondova ostao neiskorišten”, naglasio je Ćurić.


On je precizirao da je Trebinje, sa unaprijed pripremljenim sredstvima, realizovao projekte turističke signalizacije, valorizacije sira i vina, te nedavni projekat “Život na granici”, a Trebinje je ovim projektima, kako dodaje, dokazalo da ima sposoban tim koji uspješno piše, dobija i realizuje ovakve projekte.


Mi imamo zaista dobar ekonomski tim, koji u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća i svim ostalim relevantnim faktorima, znaju da pripreme i provedu te projekte, što je velika stvar, jer, pored dobro osmišljenog projekta, potrebno je i da se on kvalitetno predoči i provede”, naveo je Ćurić.


Nada Bojanić, šef Službe za programe teritorijalne saradnje i direkciji za Evropske integracije BiH, navela je da su samo tri projekta realizovana po odobrenju prvog poziva za programe u periodu 2014 – 2020. godina, u ukupnoj vrijednosti od 900.000 eura, što je dovelo do toga da je značajan dio odobrenih sredstava ostao neiskorišten.


“To nije definitivno, jer su ta sredstva spojena sa drugim pozivom za projekte koji će krenuti na jesen, a do tada se nadamo većem broju ugovorenih sredstava i projekata, jer ćemo mi sa naše strane organizovati nove promocije za kvalitetnije projekte sa punim prekograničnim efektom”, kazala je Bojanić.


Ona je precizirala da su kroz tendere birani dodatni eksperti i organizovani treninzi za pisanje projekata, pa se nadaju i većim efektima i većom sumom povučenih sredstava.


Novdi da je od ukupnih 8,4 miliona eura, predviđenih za tri poziva IPA projekata,  iskorišteno tek 900.000 eura, što znači da za druga dva poziva ostaje sedam ipo miliona na raspolaganju, koja nisu mala suma i potrebno ju je uzeti.


“Potrebno je da programi prekogranične saradnje budu zaista dobro napisani i kvalitetno provedeni, jer ovi programi funkcionišu među članicama Evropske unije i oni ih finansiraju iz Evropskog fonda za regionalni razvoj radi ujednačavanja razvoja regija unutar EU, a zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima je otvorena mogućnost za implementaciju te vrste programa koji moraju biti dobro pripremljeni”, kazala je Bojanić. 


IPA programi imaju tri oblasti sa specifičnim ciljevima i to iz oblasti zapošljavanja, zaštite žovtne sredine i razvoja turizma, a nakon prva tri poziva slijedi i IPA 3, koji se odnosi na period 2021-2027….

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?