NEOBIČNI SUVENIRI TREBINJCA NJEGE SAMARDŽIĆA: Retro štand magnet za turiste


NEOBIČNI SUVENIRI TREBINJCA NJEGE SAMARDŽIĆA: Retro štand magnet za turiste


Trebinjac Njego Samardžić u Dučićevoj ulici u Trebinju prodaje najneobičnije stvari, vojne suvenire, značke, stare novčanice, papirne i kovanice, poštanske markice, gramofonske ploče, ordenje, zvona, potkovice, stripove...


"Godinama sam sve ovo sakupljao, pa onda mijenjao, pa i sada sakupljam, mijenjam i prodajem. A imam svega, kao što kažu, od igle do lokomotive, samo što ne prodajem ni igle ni lokomotive", priča Njego, uz objašnjenje da svega proda pomalo, od ratnih novčanica s velikim brojem nula, do starog oredenja, stripova, ploča.


Ovim poslom je počeo da se bavi prije desetak godina, kada je na tavanu našao staru epoletu i prodao je preko interneta istog dana, da bi se sljedećeg dana ponovo popeo na tavan i krenuo pronalaziti nove zanimljivosti, pa je došao na ideju da prodaju pokrene i preko mini-štanda. 


Kaže da, pored novčanica, stranci, naročito Rusi, vole značke i ordenje, pa veliki broj njih kupuje petokrake i simbole komunizma, dok Nijemci i Austrijanci, pored svojih starih valuta, a i njih ima na prodaju, vole da kupuju vatrogasne značke.


 


Na svom mini-štandu prodaje i one drangulije koje su njegovi prijatelji i poznanici htjeli baciti, pa su to njemu poklonili i on sada time trguje, a nekada ima na prodaju i po cijelu biblioteku klasika ruske i jugoslovenske književnosti te singl i LP ploča koje kupuje i mlađi, svijet koji nema gramofone.


"Nećete vjerovati koliko njih se oduševi kada kod mene pronađe neku staru ploču, pa je kupi i naknadno mi objasni da će preko interneta naručiti gramofon, jer ga nema", objašnjava Njego.


Kaže da sve ima svoju cijenu, a da njegove stvari nisu skupe, tako da nekadašnji jugoslovenski dinari, bez obzira na to koja je novčanica u pitanju, koštaju po marku, dok su oni iz Kraljevine Jugoslavije skuplji, a turisti najviše vole one s likom Josipa Broza Tita.


"Turistički vodiči, koji s Crnogorskog primorja dovode turiste na jednodnevni izlet u Trebinje, dovedu turiste i na moj štand, jer se ovakve stvari, a naročito stare novčanice, prodaju i na njihovoj obali, ali su tamo daleko skuplje, pa s njima dobro pazarim", priča dalje Njego.


Nekada mu dolaze i kolekcionari stripova, značaka, starog novca. Oni namjenski kupuju ono što im u njihovim sakupljačkim kolekcijama nedostaje.


I on sam se ponaša kao kolekcionar, jer neke stvari koje ne idu na njegovom štandu mijenja sa drugim ljudima koji se bave sličnim poslovima širom bivše Jugoslavije, a nerijetko se dešava da kolekcionari, naročito oni koji su ljubitelji starih izdanja knjiga, potegnu iz Srbije ili Crne Gore da bi kod njega kupili knjigu. Ima ih čak i iz 19. vijeka, dok ove iz 20. vijeka datiraju iz pedesetih ili šezdesetih godina.


U razmjenama sa drugim kolekcionarima je dobijao i rodne listove, radne knjižice i druge dokumente iz 19. i 20. vijeka, a mnogi čak i to kupuju. 


Njego kaže da mu je najžalije što je prije dvadesetak godina pobacao oko 300 kutija od cigareta, koje je sakupljao kao dječak.


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?