POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU TREBINJA I RAVNOG: ZAJEDNIČKO DJELOVANJE NA DOBROBIT SVIH


POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU TREBINJA I RAVNOG: ZAJEDNIČKO DJELOVANJE NA DOBROBIT SVIH


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović potpisali su u Trebinju okvirni sporazum o saradnji ove dvije lokalne zajednice, na osnovu koga će javne ustanove i preduzeća iz ovih sredina nesmetano zajednički djelovati.


To djelovanje se, kako je objasnio gradonačelnik Ćurić, prvenstveno odnosi na službe koje moraju urgnetno djelovati, poput službe hitne medicinske pomoći, Civilne zaštite, vatrogasaca i svih oni službi koje se prvenstveno bave spašavanjima ljudskih života i njihove imovine.


„Bili smo i sami svjedoci da su se dešavale određene intervencije Doma zdravlja, hitne pomoći iz Trebinja na teritoriji opštine Ravno, ali i djelovanje vatrogasaca i Civilne zaštite, što će ovim sporazumom biti regulisano i više neće biti nezgodnih situacija oko toga čija su nadležnost pojedini dijelovi teritorije naše dvije lokalne sredine“, objasio je Ćurić.


On je kazao da će, osim ovih djelatnosti, sporazum podrazumijevati i druge zajedničke projekte iz oblasti komunalnih djelatnosti, zajedničkog rješavanja pitanja otpada i komunalnih naknada, kao i vodovodne infrastrukture, a o svemu će se uskoro izjasniti i stručnjaci iz ovih oblasti.


Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović je napomenuo da ovaj sporazum faktički već djelimično funkcioniše, jer se na terenu provode aktivnosti iz sporazuma, u kojim se djeluje na dobrobit ljudi iz obje zajednice.


„Jasno je, ipak, da će ovaj sporazum olakšati funkcionisanje svih službi u obje sredine, ali će se djelovati i u oblasti infrasdtrukture, jer je svima potrebna i voda, i cesta, i protivpožarna zaštita, i hitna pomoć, pa će zajedničkim dogovorom biti i koristi za obje zajednice“, kazao je Šimunović.


Jedan od glavnih benefita ovoga sporazuma imaće naselje Ivanica, koje je na putu Trebinje – Dubrovnik, a pripada opštini Ravno, tako da će stanovnici ovoga naselja, koji se za medicinsku pomoć, zavisno čiji su osiguranici, obraćaju Trebinju ili Dubrovniku, sporazumom dobijati nesmetano medicinsku pomoć, a opština Ravno će refundirati te troškove i obratno.


Nedstatak kvalitetnog sistemskog rješenja ovoga problema najočigledniji je u saobraćajnim nesrećama na putu između Trebinja i Dubrovnika, gdje bi se možda neki životi mogli spasti da je naselje Ivanica imalo ambulantu i da je Hitna pomoć stigla prije.


„S obzirom da se naselje Ivanica najbrže urbanizuje u cijeloj opštini Ravno, dugoročno gledano, ovdje je neophodna jedna ambulanta, sa primarnom zdravstvenom zaštitom“, kazao je Šimunović...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?