Vladika Atanasije: Ne provocirajte Hercegovce, mošti Svetog Vasilija uzećemo iz Ostroga


Vladika Atanasije: Ne provocirajte Hercegovce, mošti Svetog Vasilija uzećemo iz Ostroga


Više hiljada vernika okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na Trojčindandskom saboru. Mitropolija crnogorsko-primorska i tri eparhije SPC zatražile su od Vlade Crne Gore da "u razumnom roku" povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pripremi novi, a umirovljeni episkop Atanasije poručio je da ne provociraju Hercegovce.


Okupljenima se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i pozvao one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".


Stav Mitropolije i eparhija je da se predloženim zakonom "produbljuju podele i iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi".


U poruci, koju je pred više hiljada vernika ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pročitao episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije, saopšteno je da je predloženi zakon "antiverski", da predstavlja "pripremu za otimanje hramova i pljačku crkvene imovine sa zlokobonim i nesagledivim posledoicama", te da je usmeren "protiv Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenstva, monaha, monahinja i vernika".


"Zahtevamo od Vlade Crne Gore da u razumnom roku povuče predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti. Ukoliko Vlada to što skorije ne učini, mi ćemo odlučnije, saborno istupiti u odbranu svetinja i zakonskih prava", navodi se poruci Mitropolije i tri eparhije.


 Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.


On je ispričao istorijat kako su mošti Svetog Vasilija stigle u Manastir Ostrog i istakao da Crnogorci ne treba da ljute Hercegovce.


"Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u preneti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mesto", poručio je vladika Atanasije.


Iz Mitropolije su juče uputili poziv vernicima da ispred hrama ne budu nikakve ideološke, političke ili nacionalne zastave i simboli, što su okupljeni ispoštovali. Saboru je prethodila liturgija koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.


U Mitropoliji navode da je Sabor reakcija na Vladin Nacrt zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica kojim se, ukoliko bi bio usvojen u Skupštini Crne Gore, dovodi u pitanje dostojanstvo i imovina SPC.  


Odredbe predloga zakona predviđaju da sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i biti prepoznata kao državna, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.


Izvor: IN4S/N1/BETA/MITROPOLIJA

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?