MUZEJ HERCEGOVINE: Promocija istorijskog romana „Čovjek koji je pleo smrt“ Nebojše Rudana


MUZEJ HERCEGOVINE: Promocija istorijskog romana „Čovjek koji je pleo smrt“ Nebojše Rudana


U Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras će biti promovisan istorijski roman „Čovek koji je pleo smrt“, našeg sugrađanina književnika Nebojše Rudana.


Istorijski roman, koji opisuje likove i događaje ratnih 1941. i 1942. godine u istočnoj Hercegovini, objavljen je u izdanju Književne zajednice „Jovan Dučić“ Trebinje.


Na promociji će, pored autora, govoriti i recenzenti knjige – Petar V. Arbutina, književni kritičar i književnik iz Beograda i prof. dr Radoslav Milošević iz Trebinja.


Početak je u 20 časova.


(Odlomak iz recenzije Petra V. Arbutine)


Nebojša Rudan je napisao roman o Hercegovini i hercegovačkim karakterima, o onima koje treba pamtiti i o onima koje ne smemo zaboraviti, o bezimenim žrtvama i poznatim egzekutorima. Drugi svetski rat u Hercegovini, podele po ideološkim linijama i tragična zakrvljenost, samo je scenografija u kojoj se „zakoni vrste najbolje vide“, kako je govorio H.L. Borhes. Zato je Rudanu bilo mnogo važnije da dubinski sagleda tamna mesta karaktera svojih junaka, da osvetli zaboravljene epizode u kojima su istinski ljudi gradili etičke imperative, svedočeći svoju ljudskost, a zločinci upražnjavali ličnu ideološku demonologiju...


RT


 


 


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?