OTVOREN DRUGI SRPSKI FILOZOFSKI SIMPOZIJUM


OTVOREN DRUGI SRPSKI FILOZOFSKI SIMPOZIJUM


U trebinjskom Muzeju Hercegovine sinoć je otvoren drugi po redu Srpski filozofski simpozijum, na kome su se, od 13. do 16. juna, u organizaciji Srpskog filozofskog društva i pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, okupili eminentni filozofi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.


Tema ovogodišnjeg skupa je “Šta je granica”, o kojoj će diskutovati preko dvadeset stručnjaka iz ove oblasti. 


„Ovaj pojam može da se posmatra sa različitih aspekata, ontološkog, teorijsko-saznajnog, etičkog, ali i etničnog i političkog, što je za nas danas na ovim prostorima veoma važno“, istakao je predsjednik naučnog odbora Srpskog filozofskog simpozijuma dr Aleksandar Lukić.


Granica kao „domen neke stvari“ i „ono što razlikuje određeno i ograničeno nasuprot bezgraničnom, beskonačnom ili nesamjerljivom“ za profesora dr Draga Đurića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu pojam je sa vrlo bogatom tradicijom u filozofskom razmatranju, kako kaže, još od Euklida i geometrije do savremenih teorija.


Zapitavši se šta znači granica strpljenja ili granica morala, on je objasnio da je vrlo širok raspon kojim se proteže ovaj pojam, ali je izrazio I nadu da će ovih dana srpski filozofi uspjeti da kažu nešto više o tome i da će to publici biti zanimljivo.


“Još od antičke konstitucije celokupne vaseljene, granica je jedan od ključnih ontoloških pojmova, a u teoriji saznanja označava ono što ograničava smisao nečega” stav je prof. dr Irine Deretić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Ona smatra da je zbog toga treće značenje granice, u stvari, mjera u ljudskom ponašanju, dok četvrto značenje može biti i politička granica između dva ista naroda i koja zna biti bolna, jer postaje međa koja razdvaja.


Pojam granice, dodala je ona, veže se i za najdublje drame koje određuju čovjeka – takozvane granične situacije kao što je suočavanje sa smrću ili očajem, a što je takođe tema jednog od priloženih radova.


Smatra da je Trebinje, kao grad kulture i na raskrsnici civilizacija, idealno mjesto za susrete srpskih filozofa, a otkriva i zašto je jug Hercegovine za nju privatno važan, jer je  njeno porodično porijeklo je iz Trebinja, grada u kojem njen otac prof. dr Jovan Deretić, autor kapitalnog djela „Istorija srpske književnosti“, ima i svoju ulicu.


Uz brojne sesije i generalnu debatu, na simpozijumu je planirana i promocija zbornika radova nastalih na prošlogodišnjem, prvom skupu na temu „Filozofija i sloboda“,  koji je održan povodom druge godišnjice smrti prof. dr Sima Elakovića, znamenitog srpskog filozofa, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, rodom iz Hercegovine

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?