NASTAVLJA SE NAVODNJAVANJE TREBINJSKIH ORANICA


NASTAVLJA SE NAVODNJAVANJE TREBINJSKIH ORANICA


Konzorcijum „Buk promet“ iz Bijeljine i „Herc gradnja“ iz Bileće zvanično su danas uvedeni u posao nastavka gradnje mreže za navodnjavanje u seoskim područjima Trebinja, dugačke 40 km, a za projekat, vrijedan 4,8 miliona maraka, 85% sredstava izdvaja Svjetska banka, a ostatak trebinjska Lokalna samouprava.  


U pitanju su sela Mrkonjići i Drijenjani u regiji Popovog Polja, te Mjesne zajednice Mosko, sela Kremeni Do i Gomiljani koji gravitiraju Petrovom i Trebinjskom polju, kao i Zubački plato.


Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji se ovom prilikom susreo sa trebinjskim gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i predstavnikom izvođača radova, pojasnio je da je u pitanju nastavak prošlogodišnjeg projekta vrijednog 5,8 miliona maraka.


„Predstavnici Svjetske banke su dali podršku razvoju irigacija na području istočne Hercegovine, jer se savremena poljoprivredna proizvodnja bez toga ne može zamisliti, s obzirom na povećanje prinosa za 30 do 40 odsto“, pojasnio je Mitrović.


Gradonačelnik Ćurić, međutim, napominje da dodatnih 4,8 miliona maraka znači i veliki korak bliže zacrtanom cilju da se sve obradive površine u Trebinju stave pod sistem navodnjavanja.


„Kada se završi ovaj sistem, a očekuje se da to bude do kraja godine, oko 80% obradivih površina na području naše lokalne zajednice će biti pokriveno sistemom za navodnjavanje, jer jedan dio lokaliteta koji su ovim ugovorom obuhvaćeni, u stvari, podrazumijevaju nastavak kasnije započetih radova, a Mosko i Mrkonjići su nove lokacije“, naveo je Ćurić.


On je objasnio da će na ovaj način sistem biti zaokružen sve do krajnjih korisnika koji će nakon toga do svojih parcela razvoditi vodu, ukoliko je to dalje potrebno.


„Uglavnom je, u stvari, sekundarna mreža i stavljanje u funkciju ono što je ranije rađeno, odnosno, dovod sa vodomernim šahtom, gde će korisnik, u zavisnosti od svog načina navodnjavanja, uzimati vodu“, naveo je Nikola Maksimoć, predstavnik izvođača Konzorcijuma Buk promet i Herc gradnja.


On je naveo da će biti izgrađeni i svi pripadajući objekti, rezervoari i manje pumpne stanice, a sve će biti završeno i pušteno u funkciju krajem godine...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?