PROSLAVLJENA HRAMOVNA SLAVA U SELU ZAGORA


PROSLAVLJENA HRAMOVNA SLAVA U SELU ZAGORA


Mještani trebinjskog sela Zagora, sa svim zaseocima, proslavili su danas u crkvi Cara Konstantina i carice Jelene hramovnu i seosku slavu, koju Zagorani kolokvijalno nazivaju Kostadinov dan.


Gotovo da nije bilo kuće u Zagori iz koje nije barem poneko došao na slavlje, makar bili raseljeni i po svijetu, pa čak i potomci zagorskih kolonista, jer su im preci u amanet ostavili da čuvaju stari zavičaj i stare običaje.


Ovu lijepu tradiciju je pohvalio i mjesni paroh, otac Nikola Janković, istakavši u svojoj besjedi brojnim okupljenim vjernicima, da nema ljepše i čistije ljubavi od ljubavi prema Bogu, prema svome bližnjem i prema svome domu.


„Radujemo se uvek kada dođemo u Zagoru, jer se radujemo slobodi koju nam Hristos priziva i daruje, ali se iznad svega radujemo jedni drugima i ljubavi Hristovoj“, rekao je otac Nikola.


Obraćajući se skupu u ime svih mještana Zagore, direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović i sam podsjetio da je Zagori očigledna ogromna sabornost koja će, kako kaže, i dalje unapređivati ovo selo.


„Mislim da je veoma važno što smo danas ovdje svi zajedno, da dijelimo ljubav i jednih prema drugim, ali i prema Bogu, i prema Crkvi, pa je zato važno da obilježavamo ovu slavu i da našu djecu učimo toj ljubavi“, rekao je Petrović, podsjetivši na veliku slogu i sa gradskim vlastima, ali i trebinjskim privrednicima, od kojih su mnogi pomogli da se unaprijedi i ovo selo i uljepša ranije obnovljena crkva i parohijski dom.


A da nema te sloge i međusobne saradnje, kako je rekao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je takođe prisustvovao svetkovini na Zagori, ovo selo, koje je nekada bilo umnogome zapostavljeno, danas ne bi ovako cvjetalo.


„Ja već više godina dolazim ovdje i svake me godine dočeka nešto novo, nešto što je dobro i bez čega ne možemo ići naprijed, nešto što mene, kao gradonačelnika, u svakom trebinjskom selu raduje, iako  je potrebno još dosta ulaganja, ali, ne valja sve ni završiti odjednom“, kazao je gradonačelnik Ćurić, podsjetivši da gradske vlasti neće zaboraviti ono što su obećali, jer se, kako dodaje, moraju držati zadate riječi.


Napomenuvši da se i u većini domaćinstava velike investicije rješavaju kreditima, Ćurić je kazao da i Grad Trebinje ima kreditno zaduženje, ali će se velika ulaganja i isplatiti, svi započeti projekti se nastaviti.


Predsjednik Crkvenog odbora sela Zagore Rajko Tanasijević je podsjetio da je, sa obnovom ove crkve prije deset godina, kada je u njoj službu vršio vladika Grigorije, koji je nekoliko godina iza toga sveštao i crkveni ikonostas, krenula i velika obnova sela, u kome, doduše, ima svega nekoliko stanovnika, ali se Zagori vratio veliki broj mještana koji vikendom ovdje obrađuju zemlju, beru drva, ili se jednostavno dođu sabrati i obnoviti stara sjećanja.


Slavu je Zagoranima čestitao i Pero Vuković, mještanin susjednog sela Vlasače, a dodijeljene su i zahvalnice svima onim koji su doprinijeli napretku ovog sela i ove crkve i to Elektro Hercegovini, Agrarnom fondu, Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a posthumno je zahvalnica pripala i mještaninu Zagore Stevanu Petroviću.


U Zagori je nastupio i narodni guslar iz Bileće Dragan Daković, kao i guslari iz ovoga sela, a druženje je nastavljeno uz neizbježnu gangu i pjesme uz harmoniku Radoslava Pupića, čija je majka od Savovića iz ovoga sela...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?