“REKLI SU DA POROĐAJ TEČE IDEALNO” Neutešni otac PREMINULOG NOVOROĐENČETA rešio da progovori


“REKLI SU DA POROĐAJ TEČE IDEALNO” Neutešni otac PREMINULOG NOVOROĐENČETA rešio da progovori


 Smrt novorođene bebe u porodilištu brčanske bolnice uznemirila je javnost i otvorila niz pitanja o nerešenim problemima u brčanskom zdravstvu.


Aleksandar Subotić, otac deteta, odlučio je da ispriča šta im se desilo kako se to više nikome ne bi dogodilo.


– Mislio sam da se to ne može meni desiti, a kada se desi shvatiš da se može desiti svakome. Da je neko pre mene stao i ispričao ovo što ja govorim možda bi moje dete bilo živo. Možda bi mi obratili pažnju na neke stvari, radili više testova, tražili više mišljenja. Poenta moje priče nije da neko dobije otkaz ili da ne može da spava već da se ovo nikome ne dogodi. Ako ikome pomogne ova priča značiće da se naše dete ponovo rodilo – rekao je Subotić.


Beba je rođena šestog maja, u 37. nedelji trudnoće. Kontrakcije je izazavao oksi test, nakon čega je porodilja priključena na drip i porod je krenuo.


– Posle toga je beba od prve do pete minute dobila ocenu devet i isto tako od pete do desete minute, što je bilo vrhunski. Rekli su da je to idealan porođaj. Odmah po rođenju prebacili su je u inkubator, ne znam zbog čega, ali mi smo to prihvatili, jer su nam rekli da je to za bebu najbolje. Nemamo ni sliku sa detetom – priča Subotić.


Beba je bila u inkubatoru dva dana. Subotić kaže da su se za to vreme promenile tri smene lekara, a pregledao ju je samo jedan pedijatar, jer su smatrali da je to dovoljno.


– Tokom noći beba je teško disala. Koliko sam čuo, pokušli su reanimaciju, ali beba je preminula – kaže Subotić, piše Srpskainfo.


Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice Brčko, rekao je da je, prema obdukcionom nalazu, porod završen spontano, prirodni putem i da je dete na rođenju bilo dobro.


– Posle toga pedijatar je u dva-tri navrata gledao bebu i registrovani su problemi s disanjem. Pokušana je reanimacija, koja nije uspela – rekao je Stokić.


On ističe da je nalaz obdukcije jedino merodavan i da je uzrok smrti neonatalni respiratorni distres sindrom, odnosno poremećaj s disanjem.


– To je poremećaj u sazrevanju pluća koja se nisu dovoljno razvila i dete ne može da diše. Kod donesene dece javlja se znatno ređe nego kod prevremeno rođene dece, ali ipak se javlja – kaže Stokić.


On objašnjava da su nakon rođenja bebe dijagnostifikovane blaže smetnje u disanju i da bi, da su se smetnje manifestovale kao teži problem, dete bilo transportavano na odgovarajuću kliniku.


– Zavisi od pedijatra koji pregleda, šta nađe, kakvi su nalazi, kakva je procena. Ne šalju se sva deca. Naši pedijatri leče određena stanja. Ono što se smatra da je teško. Pošto mi nemamo intenzivnu neonatološku jedinicu, nemamo uslove za ekstremno tešku decu. Takva deca se transportuju u Tuzlu ili u Beograd. Zavisi od procene – rekao je Stokić.


On pojašnjava da opšta bolnica ne mora da ima neonatologa. Međutim, svakako su hteli da nekog od pedijatara pošalju na subspecijalizaciju ali to niko nije želio.


Ostalo je nejasno da li je to isključivo stvar dobre volje, kao što je nejasno i bez odgovora da li je celi slučaj morao imati tok i ishod kakav je imao.


– Imamo dosta toga u Brčkom ali ako ne možemo imati decu džaba nam sve to što imamo – rekao je nakon svega Subotić.


Pet mrtvorođenih beba


Prema podacima brčanske bolnice, perinatalna smrnost se kreće od pet do šest promila, što su, kako tvrde, procenti svojstveni za zemlje našeg stepena razvoja zdravstvene zaštite.


Nakon rođenja u 2017. godini umrle su dve bebe, a četiri su mrtvorođene. U 2018. godini bilo je pet mrtvorođenih beba.


Srpskainfo


foto Cvijeta Kovacevic

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?