U TREBINJU OTVOREN KONGRES PULMOLOGA REGIONA


U TREBINJU OTVOREN KONGRES PULMOLOGA REGIONA


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je u Trebinju Pulmološke dane, na kojim učestvuje preko 200 eminentnih pulmologa iz cijelog regiona.


Trebinjska Gradska uprava je, kako je istakao Ćurić, objeručke prihvatila ovaj događaj, svjesni da će kongres pulmologa doprinijeti i napretku trebinjskog zdravstva.


“I ovaj skup, ali i brojni skupovi koje smo imali u proteklom periodu i koji su najavljeni za ovu sezonu, govore o tome da se u Trebinju itekako razvija kongresni turizam i da je to nešto po čemu se već prepoznaje ovaj grad i ova sve razvijenija privredna grana”, kazao je Ćurić.


Prof. dr Mirko Stanetić, specijalista za bolesti pluća i predsjednik Udruženja pulmologa RS je istakao da kongres ima tradiciju od 27 godina i da se, sa svega četiri pulmologa koja su se radi razmjene iskustava i znanja okupila 1992. godine po prvi put, u posljednje dvije godine pulmolozi okupljaju u Trebinju i danas ih je preko dvije stotine.


”Mi kroz majske Pulmološke dane razmjenjujemo iskustva, prezentujući svoja znanja i smjernice koje smo zacrtali ranije, tako da ovoga puta razgovaramo o karcinomu pluća, intenzivnoj medicini u pulmologiji, bolestima intersticijuma pluća, gdje učestvuju inostrani i domaći predavači”, kazao je profesor Stanetić.


On je pojasnio da se radovi sa ovih kongresnih skupova objavljuju svake godine u časopisu “Respiracio”, koji je svima dostupan i na veb stranici, na kojoj će i rasprave iz Trebinja biti postavljene za desetak dana.


On je precizirao da će 21. ovogodišnji naučni rad biti publikovan i dobiti međunarodnu kategorizaciju.


“Svi ovakvi kongresi puno znače i trebinjskim, ali i svim pulmolozima koji su se ovdje okupili, jer nam se pruža mogućnost razmjene iskustava, saznanja novih dijagnostičkih procedura, kao i novih terapijskih procedura”, istakla je specijalista Odjeljenja za pulmologiju Bolnice Trebinje prim. dr Zdravka Vreća.


Ona je napomenula da ovo odjeljenje ide u korak i sa Kliničkim centrom u Banjaluci, ali i drugim klinakama u Republici Srpskoj i BiH, kao i sa okruženjem.


Na kongresu, između ostalih, učestvuju i ljekari iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, Kliničkog centra Srbije, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, te ljekari iz brojnih zdravstvenih ustanova iz Srpske i Srbije, kao i predavači i gosti iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije.


Pulmološki dani u Trebinju se odvijaju u Gradu sunca od 23. do 26. maja…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?