U SUBOTU OBILJEŽAVANJE 27 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U BRADINI


U SUBOTU OBILJEŽAVANJE 27 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U BRADINI 


U Bradini kod Konjica u subotu, 25. maja, biće obilježeno 27 godina od zločina koji su nad Srbima u ovom selu počinile združene muslimanske i hrvatske snage.


Tim povodom biće služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, te položeni vijenci na spomen-obilježje u crkvenoj porti. 


Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Konjičke saopšteno je da bi obilježavanje stradanja Srba Bradine trebalo da počne u 10.00 časova liturgijom u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, koju će predvoditi NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a u 11.30 časova je predviđen pomen parastos žrtvama i polaganje vijenaca na spomen-obilježje u porti hrama. 


Na najbrutalniji način 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno 48 srpskih civila, a preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova pokretna imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni. 


U logorima su život izgubila još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još traga. 


Preživjeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolaze iz svih dijelova Republike Srpske i Srbije, a nerijetko i iz prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsjetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija. 


Uz nekadašnje stanovnike Bradine koji se svake godine okupljaju ovim povodom, očekuje se dolazak predstavnika institucija Republike Srpske, grada Istočnog Sarajeva, Istočne Hercegovine, kao i predstavnika Srba u institucijama BiH, Federacije BiH, članova udruženja logoraša i porodica stradalih. 


U Bradini nakon rata živi svega dvoje Srba, iako je riječ o selu koje je prije sukoba bilo naseljeno većinski srpskim stanovništvom. 


Za zločine u Bradini pravosuđe BiH do sada nije nikoga osudilo, a 8. maja počelo je suđenje dvanaestorici pripadnika tzv. Armije BiH i HVO-a za zločine nad Srbima u ovom selu i na području konjičke opštine. 


Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 bivših komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija, optuženih za zločine počinjene 1992. i 1993. godine nad srpskim civilima na području Konjica, Bradine i okoline. 


Optuženi su Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Almir Padalović, Enes Jahić i Agan Ramić. 


Oni su optuženi za napade i ubistva više desetina srpskih civila oba pola, među kojima je bilo djece i starijih lica, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja Srba iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, DŽepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela. 


U optužnici se navodi da je veliki broj srpskih civila sa ovog područja nezakonito uhapšen i odveden u logore na području Konjica, gdje je nastavljeno njihovo mučenje i zlostavljanje. 


Sud BiH sudio je ranije Miralemu Maciću po optužbi da je u maju 1992. godine, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti Konjic, u Bradini ubio trojicu Srba i učestvovao u maltretiranju i mučenju srpskih civila, ali je suđenje obustavljeno nakon što je Macić umro u januaru 2012. godine.


toppotral

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?