VASILIJEV DAN U SELU MRKONJIĆI: USKORO POČINJE GRADNJA DUHOVNOG CENTRA


VASILIJEV DAN U SELU MRKONJIĆI: USKORO POČINJE GRADNJA DUHOVNOG CENTRA


Dvojica hercegovačkih vladika, umirovljeni Atanasije i episkop zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije, služili su na Dan Svetoga Vasilija Ostroškog, u Mrkonjićima pored Trebinja, rodnom selu ovoga sveca, Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i u prisustvu nekoliko hiljada vjernika Hercegovine i regiona.


„Ovaj divni Mrkonjićanjin, Popovopoljac, Zavalac i Hercegovac, veliki je božji ugodnik, podvižnik vekova pod ropstvom, nije se pokorio ropstvu, već se podvižavao Bogu, pa ga je Bog proslavio i proslavlja ga do danas“, podsjetio je u svečanoj besjedi vladika Atanasije.


On je napomenuo da su mnoga i nesaglediva čudesa Svetoga Vasilija, a čudo je, kako kaže, i to da se ovdje svake godine okupi veliki broj vjernika, koji su i ovoga puta u Mrkonjiće stigli iz svih srpskih krajeva, pa i sa Kosova.


U crkvi, sagrađenoj na temeljima svečeve rodne kuće, čiji je okvir uradio blaženopočivši mitropolit Vladislav, a dovršio je vladika Atanasije i vjerni narod Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske, služena je litrgija, a oko crkve se u jedan glas molilo hiljade glasova, zajedno sa prijateljima sa Kosova, čiji je podvižnički čin vladika Atanasije posebno istakao.


On je naglasio da je slavlje u Mrkonjićima tim veće, što je započet projekat oživljavanja Mrkonjića i duhovnog centra u ovom selu koji finansira Vlada Srbije i koji će, kako je rekao vladika Atanasije, zaista biti centar duhovnost Hercegovine, mada je on to i do sada bio.


„Svetac se i nedavno javio svojim likom na ovoj drevnoj košćeli koja postoji ovde koliko i svečeva kuća, a pojavljuje se i na grobu svoje majke, dajući meštanima i svima nama do znanja da je on uvek prisutan ovde sa nama“, kazao je vladika Atnasije. 


Predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjića Rade Bošković je ovom prilikom podsjetio da su svi Mrkonjićani ushićeni zbog stvaranja duhovnog centra u ovome selu, a, kako kaže, jedna od svečevih čuda se možda i na ovaj dan pokazala u Mrkonjićima, gdje se nebo bilo natmurilo, ali nije pala nijedna kap kiše tokom cijele molitve.


On je rekao da će radovi na Duhovnom centru početi za oko mjesec dana...


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?