LITURGIJA I SABRANJE U PAREŠKOM DOLU KOD NIKŠIĆA - Obnovljena crkva ponovo okupila bratstvenike


LITURGIJA I SABRANJE U PAREŠKOM DOLU KOD NIKŠIĆA - Obnovljena crkva ponovo okupila bratstvenike


Sve je na starim temeljima ozidano, crkva je okrovljena i funkcionalna za svetu službu. Do nje je i put sagrađen, ostalo je da se postavi ikonostas, pod, zvono, urade trotoari, ograda i sredi staro groblje, istakao je Jovan Kokotović.


Parosi trebinjski i korjenički i banjsko-rudinski Miroslav Ratković i Radenko Koprivica služili su juče svetu liturgiju u obnovljenoj crkvi Sv.apostola Tome u mjestu Pareški do kod Nikšića. Sveta služba povodom Tomine nedjelje bila je i prilika da se sa svojim rođacima i prijateljima okupe predstavnici bratstava Mišković, Kokotović i Bratić koja su pokrenula obnovu crkve u Pareškom dolu. Svetinja posvećena zaštitniku njihovih domova Sv.apostolu Tomi potiče iz devetog vijeka, pripada banjsko-rudinskoj parohiji, a obnova je počela 2013. godine s blagoslovom episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.


-Crkva je smještena na brdu koje je danas granica dvije nove države, a i kroz prošle vijekove bila je graničnik. U njenoj neposrednoj blizini nalazili su se šanci i karaule, sa kojih se branila granica pa je zbog toga ponajviše bila i oštećena, ispričao je predsjednik Crkvenog odbora Jovan Kokotović.


Crkva je obnavljana u periodu Nemanjića, a sveta liturgija u njoj nije služena od 1930. godine.Predanje kazuje i da su je sagradili Parežani po kojima je i mjesto dobilo ime, a od njih potom su nastala bratstva koja su na tom lokalitetu živjela. Obnova je, istakao je Kokotović, počela od temelja jer su od crkve bili ostali samo dijelovi zidova, do kojih nije bilo ni pristupnog puta.


-Sve je na starim temeljima ozidano, crkva je okrovljena i funkcionalna za svetu službu. Do nje je i put sagrađen, a ostalo je da se postavi ikonostas, pod, zvono, urade trotoari, ograda oko crkve i sredi staro groblje u kojem je većina humki neobilježena ali ćemo ih sačuvati, kazao je Kokotović.


Iako je bila gotovo urušena počivši Ignjat Rutešić, čija je kuća u blizini crkve, na njenom ulazu postavio je vrata koja su je štitila od ulaska stoke poslednjih skoro tri decenije.


-Možemo reći da je on prvi počeo obnovu crkve, jer je postavljanjem vrata štitio njenu omeđinu. I kad smo prije početka obnove, na dan Sv. Tome služili liturgiju i sjekli slavski kolač prvi je došao. Svu trasu puta do crkve od oko 800 metara on prosjekao, čak je i svoje imanje za put dao, istakao je juče sveštenik Koprivica.


Okupljenim za trpezom ljubavi obratio se Pero Mišković koji je u ime Crkvenog odbora kazao da su dužni sjećati se nekoliko onih koji su poslednjih godina preminuli, a dali su veliki doprinos u obnovi stare crkve. Osim Rutešića, među njima je i Slavko Kokotović koji je preminuo prije dvije godine a bio je predsjednik Crkvenog odbora.


Uručene zahvalnice


Crkveni odbor i nadležni paroh Koprivica nakon liturgije uručili su zahvalnice Iliji Tamindžiji i Mihajlu Koprivici iz preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) koje je pomoglo obnovu i gradnju puta. Zahvalnicu je dobio i kamenorezac iz Trebinja Ilija Šišković koji je darivao časnu trpezu najavivši da će donirati i pod za crkvu.


Braća Mićko i Miomir Bratić iz Bileće, koji su porijeklom iz Pareškog dola, darivaće ikonostas, a Jovan Kokotović sa bratom zvono. Slikarka Senka Rutešić Eraković juče je crkvi priložila svoj rad- ikonu Sv. apostola Tome. Zvonik za crkvu Sv. Tome ranije su darivali mještani bilećkog sela Podosoje.


Ekipa DAN-a, B.Brašnjo i Ž.Šapurić

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?