NAKON ŠEST GODINA TREBINJSKO “NEIMARSTVO” KONAČNO U ZAVRŠNICI STEČAJA


NAKON ŠEST GODINA TREBINJSKO “NEIMARSTVO” KONAČNO U ZAVRŠNICI STEČAJA


RADNICIMA PO TRI IPO HILJADE MARAKA


Prodajom imovine Građevinskog preduzeća “Neimarstvo” iz Trebinja konačno se, nakon šest godina stečajnog postupka, ušlo u završnu fazu stečajnog postupka, u kojoj se namiruju povjerioci, ali, nažalost, prvenstveno oni koji su se osigurali hipotekama.


Iako je, od prvobitno procijenjenih 50 miliona maraka prijavljenih potraživanja, stečajni upravnik Radomir Jokić uspio osporiti preko 20 miliona, presotalih nešto manje od 30 miliona najviše uzimaju hipotekarni povjerioci, dok će radnici, u isplatnom redu, uspjeti naplatiti tek oko 3.300 do maksimalnih 3.500 maraka po radniku.


“Uzdam se u to da će se namiriti viši isplatni red i to po osam plata za 98 radnika koji su se vodili u firmi kada se otvorio stečaj, dok većina potraživanja ide na hipoteke, a sva imovina, pokretna i nepokretna, bila je pod hipotekom”, rekao je Jokić.


On je precizirao da još jedino pod hipotekom nije zemljište na izletištu Zubačka Ubla kod Trebinja, koje je u vlasništvu “Neimarstva”, a za koje je Skupština povjerilaca donijela odluku da se proda fizičkim i pravnim licima po parcelama od po 300 do 400 kvadrata, što je pogodno za vikend naselje.


Od prodate imovine, sve je uglavnom pripalo hipotekarnim povjeriocima, tako da su  zemljište kamenoloma Gorica i dio pokretne imovine prodati za 240.000 maraka, od čega se djelimično namirilo Građevinsko preduzeće “Apis”, ali ne i Poreska uprava.


Jokić dodaje da su zvaršeni svi parnični postupci u stečaju “Neimarstva”, pa je riješen i sudski spor vezan za upravnu zgradu, u vezi koje se sa ovom firmom sporila firma  “Metalac” koja je takođe ranije ugašena u stečaju.


“Metalac je uspio da dobije drugi sprat upravne zgrade ‘Neimarstva’ i to je već kupilo  nekoliko kupaca za solidnu sumu novca, iako smo imali peripetija, jer je zgrada bila  neuknjižena”, objašnjava dalje Jokić.  


Ranije je namiren i razlučni povjerilac „Kors“ d.o.o Laktaši sa oko pola miliona maraka, unovčenjem akcija firme u preduzeću „Herc gradnja“, dok će dobar dio potražilaca dugova ostati “kratkih rukava”.


 “Neimarstvo” u stečaju i dalje drži neslavni dužnički rekord u Hercegovini, sa priznatim potraživanjima od oko 30 miliona maraka, od čega su neplaćeni porezi bili oko 7,5 KM, a imovina je procijenjena na oko četiri miliona…


NN


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?