OD JUNA NA SNAGU STUPA SEDAM NOVIH FUDBALSKIH PRAVILA


OD JUNA NA SNAGU STUPA SEDAM NOVIH FUDBALSKIH PRAVILA


Međunarodni odbor fudbalskih saveza potvrdio je da će od 1.juna 2019. na snagu stupiti nova fudbalska pravila. 


Evo o čemu je sve riječ:


 1. pravilo: Kod formiranja živog zida, ako u zidu stoje trojica ili više igrača, suparnički igrači više neće imati pravo biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar od zida, bilo ispred njega, iza njega ili sa strane. Procjena je da su dosad igrači petljanjem u živi zid samo provocirali suparničke igrače ne bi li im omeli koncentraciju, a često smo zbog njihovih međusobnih naguravanja imali pauze od minutu ili dvije. S mogućnošću da stoje metar od zida igrači će i dalje biti u prilici tako omesti suparničkog golmana, odnosno pokriti mu vidokrug prema lopti, ali barem neće biti direktnog kontakta kao dosad. 


2. pravilo: Kad golman izvodi loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca. 


3. pravilo: Igranje rukom koja se nalazi iznad visine ramena, ako se dogodilo u kaznenom prostoru, po novom će se označavati kao 11-erac nezavisno o tome je li pritom bilo igračeve namjere ili nije. Očito je procjena da ruka nema što tražiti iznad visine ramena. To će sigurno doprinijeti povećanju broja 11-eraca, a i sudijama će posao biti znatno olakšan, pošto će tako biti manje slobodnog sudačkog uvjerenja. 


4. pravilo: Dosad je teoretski bilo moguće dati go rukom (ako te netko u nju napucao pa se lopta odbila u go), ali po novom je i to ukinuto. Takođe, ako je go postigao igrač koji se prilikom smirivanja lopte na bilo koji način poslužio rukom, go neće biti priznat. 


5. pravilo: Treneri i igrači s klupe odsad će u vezi opomena biti ravnopravni igračima na terenu pa će i oni moći dobijati prvo žute kartone, a ne odmah isključenja kao dosad. Naime, ako će trener prigovarati, sudac će mu prvo pokazati žuti karton, a tek ako se ne smiri, dobit će i isključujući karton. Testiranja su pokazala da žuti karton ima sjajno djelovanje na ponašanje trenera... Takođe je preporuka Fife da disciplinska tijela na isti način tretiraju igrače i trenere nakon utakmica. Konkretno, da je ovo pravilo vrijedilo na nedavnoj utakmici Dinama i Viktorije Plzen, Nenad Bjelica dobio bi žuti karton, a ne bi bio isključen i poslan na tribine, piše Vecernji.hr. 


6. pravilo: Igrač koji treba biti zamijenjen po novome može izaći iz igre na bilo kojem dijelu terena, odnosno sudac će ga uputiti prema najbližoj liniji igrališta. Tako više nećemo prisustvovati izlascima igrača koji znaju trajati cijelu vječnost, posebno ako je na drugoj strani terena. Jer, često smo imali situacije da je trener prije taktičke izmjene došapnuo svom igraču da ode na najudaljeniji dio terena, kako bi što više vremena "ukrao" tokom izmjene. Toga odsad više neće biti.


 7. pravilo: Suci po novome više neće biti samo ''zrak'' kada je dodir s loptom u pitanju. Dakle, ako lopta pogodi sudiju i potom uđe u gol, dovede do promjene posjeda ili omogući jednoj od momčadi da krene u opasan napad, uslijedit će podbacivanje. Dosad je teoretski bilo moguće da lopta napuca suca i završi u golu, ili nekoga izbaci u gol-šansu. Toga više neće biti. 


bljesak

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?