TREBINJSKA POLICIJA VODI BORBU PROTIV PREKOMJERNOG KONZUMIRANJA ALKOHOLA


TREBINJSKA POLICIJA VODI BORBU PROTIV PREKOMJERNOG KONZUMIRANJA ALKOHOLA


Konzumiranje alkohola omladine i mlađih lica postaje sve veći problem, sa kojim se pripadnici Policijske uprave Trebinje u Hercegovini bore čestim kontrolama ugostieljskih objekata, ali i kontrolama saobraćajne policije na putevima i preventivnim djelovanjem.


U prva tri mjeseca ove godine iz saobraćaja je isključeno 255 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, a to je, kako je na tromjesečnoj pres konferenciji PU Trebinje rekao načelnik Siniša Laketa, veliki broj.


„Puno je to, jer su u pitanju pokazatelji koji govore o tome da imamo previše prisutnosti alkohola kod omladine i mlađih lica, naročito u danima vikenda, pa, shodno tome, PU Trebinje pravi analize i pristupa planskom sankcionisanju i otklanjanju ovakvih prekršaja“, objasnio je Laketa.


On dodaje da se policija na sve načine trudi da identifikuje počinioce ovakvih prekršaja, kako bi omogućila svim učesnicima u saobraćaju što veću bezbjednost, baveći se, kako kaže, uzročno-posljedičnom vezom ugostiteljskih objekata, diskoteka i drugih javnih mjesta gdje je povećano okupljanje lica sklonih konzumaciji alkohola.


„Većina primjera u kojim je policija upotrijebila silu odnosi se na privođenje lica u alkoholisanom stanju, uz upotrebu sredstava za vezivanje“, kazao je Laketa.


On je naveo da policija još kod djece školskog uzrasta djeluje preventivno, pa u školama, zajedno sa nastavnicima, organizuju predavanja o štetnosti i sankcionisanju konzumiranja alkohola, ali se nastavlja i sa policijskim akcijama u kojim se kažnjavaju oni objekti u kojim se nedozvoljeno toči alkohol.


„Kaznena politika nije bila neadekvatna kada su u pitanju ugostiteljski objekti u kojim je dokazano da se toči alkohol licima mlađim od 18 godina, duševno oboljelim ili onim koji su u očigledno pijanom stanju i ne postoji ni jedan jedini razlog da ne nastavim odalje po tom pitanju“, precizirao je Laketa.


Iako alkoholisano stanje nije jedini uzrok nesreća na putevima i narušavanja javnog reda i mira, na pres konferenciji PU Trebinje je rečeno da svakako doprinosi u velikoj mjeri...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?