MOSTAR: Na slavi manastira Žitomislić proslavljen i muftijin rođendan


MOSTAR: Na slavi manastira Žitomislić proslavljen i muftijin rođendan


Saradnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Mostaru je na jako visokom nivou.


Odnosi su posebno unaprijeđeni otkako je na čelu Mostarskog muftijstva Salem efendija Dedović.


Brojni su primjeri odličnih odnosa i međureligijske saradnje ove dvije vjerske zajednice koji se reflektuju i na vjernike.


Ovo potvrđuje i jučerašnje rođendansko iznenađenje za mostarskog muftiju Dedovića u manastiru Žitomislići.


Manastir je juče proslavio svoju slavu – Blagovijesti, a tim povodom otvoren je i novi muzej u manastirskom kompleksu u koji je postavljena vrijedna manastirska riznica koja je nakon 27 godina vraćena u ovu svetinju.


Na otvaranje muzeja došli su bojni gosti i  zvaničnici za koje je nakon toga priređen svečani ručak.


Kada je bilo vrijeme za desert iguman manastira Žitomislići čestitao je muftiji rođendan i iznenadio ga s rođendanskom tortom što je jako prijatno iznenadilo muftiju, ali i sve prisutne zvanice.


“Muftija je mlađi od mene dva dana, ja sam rođen 5. aprila, a muftija 7, tako da sam dobro zapamtio taj datum. Interesantno je da smo magistrirali na isti dan, a isti dan smo dobili i nagradu Mimar mira. I to je neki znak od Boga“, kazao je između ostalog iguman Danilo čestitajući rođendan muftiji.


Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Mostaru na čelu sa tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem ranijih godina u više navrata su priređivali iftar za predstavnike Islamske zajednice kada bi se dogodilo vrijeme Ramazana u vrijeme proslave slave Saborne crkve u Mostar.


Top Portal

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?