MUZEJ HERCEGOVINE: Otvorena izložba o Svetom Savi


MUZEJ HERCEGOVINE: Otvorena izložba o Svetom Savi


 U okviru manifestacije „Dučićev dan“ u Muzeju Hercegovine večeras je otvorena multimedijalna izložba „Sveti Sava Srpski“, autora muzejskog savetnika dr Andreja Vujnovića iz Istorijskog muzeja u Beogradu.


Kao plod višegodišnjeg istraživačkog rada – izložba, prema riječima njenog autora, nastoji da, kroz arhivsku građu, kopije fresaka i ikona i fotografije ličnih predmeta i relikvija Svetog Save što potpunije približi javnosti njegov svetovni i duhovni put, kao i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i cjelokupnu srpsku istoriju i kulturu.


Rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop, pregalaštvo na poboljšanju crkvene organizacije, državotvorni, državnički i diplomatski poslovi – kojima je izdejstvovao i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, ali i nemjerljivi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva – Svetog Savu učinili su najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.


Vujnović ističe da je izložba o Svetom Savi bila muzeološki veoma zahtjevna za realizaciju zato što je predmeta vezanih za njegov život, a koji ulaze u kategoriju muzejske građe, relativno malo.


„Ovdje se pokušalo sa onim s čim se raspolagalo – da sa predmetima sa kojima je Sava bio u kontaktu a nisu baš muzeološkog karaktera napravimo i dočaramo ambijent u kojem je on živio i stvarao i ukažemo na značaj njegovog djela“, istakao je autor dodajući da je njegova intencija kao istraživača bila i da osvijetli stvarni Savin lik, u njegovoj humanoj i hrišćanskoj dimenziji, a čiju su sliku u proteklim vijekovima iskrivili nanosi narodnih predanja o ovom svetitelju.


Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjetivši da se ovaj multimedijalni, potpuno savremen i moderan povratak Svetog Save svojoj očevini dešava upravo u godini u kojoj obilježavamo 800-tu godišinjicu Zahumsko-hercegovačke eparhije.


„Da za svoga života svetitelj ništa drugo nije učinio, nego nam omogućio da u Hercegovini znak krsta uklešemo na vladičansku stolicu, bilo bi dovoljno i za pomen i za spomen“, poručio je Ćurić, dodajući da izložba sublimira jednu dugu kulturnu, crkvenu i državnu nit koja je bila često mršena i ponekad prekidana – ali koja je uprkos tome stigla i do naših dana a bez koje bi još više bili izloženi i rizicima i lutanjima.


 „Učvrstivši temelje naše škole, crkve i države, Sveti Sava napravio je korak od devet milja, korak nebeski dug, korak koji nije odmjeren prema čovjeku, nego prema biću koje se uzdiglo i svojom čistom dušom i pregalačkom rukom sve nas primaklo i pozbilo oko našeg stvoritelja“, poručio je gradonačelnik Ćurić.


Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere, koji je i koorganizator izložbe, rekao je da nije slučajno što izložba o Svetom Savi započinje svoj hod po Srpskoj upravo iz Trebinja, podsjetivši da je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska među prvim eparhijama koje je ustanovio Sveti Sava, te da je Hercegovina bila njegova prinčevska teritorija.


On je kazao da je Vlada prošle godine usvojila program obilježavanja 800 godina od samostalnosti SPC, koji podrazumijeva održavanje niza naučnih skupova i objavljivanje kapitalnih djela o istoriji, kulturi, srpskoj i pravoslavnoj baštini, te da je jedna od plniranih aktivnosti – osnivanje muzeja pravoslavne crkve u Žitomisliću, koji će sutra biti i svečano otvoren.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?