NOVI USPJESI MLADIH FIZIČARA IZ TREBINJSKE GIMNAZIJE


TREBINJSKI GIMNAZIJALCI NAGRAĐENI U ALEKSINCU


Učenici trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić”, Anja Dučić i Radoš Radovanović, osvojili su drugo i četvrto mjesto za svoje demonstracione eksperimente na Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjim školama, koja se po sedmi put odvijala u Aleksincu i okupila srednjoškolce cijelog regiona.


Osim zanimljivog spoja zvuka i fizičke nauke koji je izvela Anja, Radoš je izveo eksperiment sa Rubensovom cijevi, ili takozvane vesele plamenove, što, prema riječima njegovog mentora, profesora Nenada Grkovića, predstavlja demonstraciju takozvanih stojećih talasa, kroz koje se pušta zvuk sa tačno određenom frekvencijom.


“Još uvijek se zvuk ne može pretvoriti u mehaničku energiju, jer kada bismo u tome uspjeli, onda bismo na taj način mogli dobijati struju. Ipak, u budućnosti će se možda i to desiti, jer se ovakvi eksperimenti mogu vrlo lako razraditi i novim procesima, koji bi svakako bili dosta složeniji, pretvoriti u neke ozbiljnije uređaje”, kaže profesor Grković.


Budući da je on bio Radošev mentor, kaže da je njegova demonstracija Rubensove  cijevi u Aleksincu ocijenjena do sada na najbolje urađenom, ali, s obzirom da je dječak tek prvi razred, a oblast zvuka i talasa se radi tek u trećem razredu, tako da predstoje još neka znanja kojim on mora vladati. 


"Suština moga rada temelji se na pokretanju predmeta zvukom primjenom Helmholcove rezonancije, gdje se zvuk koristi za pokretanje kuglica, što je meni bilo jako interesantno, s obzirom da, paralelno sa Gimnazijom, pohađam i Srednju muzičku školu, odsjek violin”, kazala nam je Anja Dučić. 


Zbog ljubavi prema fizici, matematici i muzici, među nekoliko eksperimenata koje joj je ponudio mentor i njen profesor fizike Maksim Mičeta, odabrala je upravo ovaj, jer, kako tvrdi, još se nije odlučila koja od te dvije ljubavi, fizika ili muzika, će prevladati u njenom budućem zanimanju.


Anja je na mnogim takmičenjima iz muzike takođe osvajala brojne nagrade, ali i na takmičenjima iz fizike i matematike, tako da sebe vidi na studijama elektrotehnike ili muzike.


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?